Οι πρώτες εξορμήσεις με τα παιδιά στην παραλία είναι συνυφασμένες με πάνες, μπιμπερό, ογκώδης τσάντες αλλά και γέλια και πλατσουρίσματα στο νερό.Όσο όμως μεγαλώνουν τόσο περισσότερη αυτονομία αποκτούν και μετά τα 4 έτη είναι έτοιμα να ξεφορτωθούν τα μπρατσάκια και τις κουλούρες και δειλά δειλά να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στο κολύμπι. Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που θα περάσετε κοντά στη θάλασσα στις διακοπές για να…παίξετε παιχνίδια που θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν τις κολυμβητικές τους δεξιότητες και να τα δείτε κάποια στιγμή να κολυμπούν μόνα τους.

Δεν είναι εύκολο να διδάξουμε στο παιδί να κολυμπάει, γιατί το κολύμπι είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί χρόνο και υπομονή, κάτι που δεν έχουν τα μικρά παιδιά με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να εκνευρίζονται και να παρατούν τις προσπάθειες. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να συνδυάσουν την μάθηση μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες για να αγαπήσουν το νερό και να εξοικειωθούν πιο γρήγορα.

Σπάστε, λοιπόν, το «μάθημα» σε 5 σκέλη: στην αναπνοή, την επίπλευση, στον συντονισμό 2 ποδιών, στον συντονισμό 2 χεριών και στον συντονισμό 4 άκρων.

Ψάχνω την Άριελ

Το παιχνίδι: Ζητήστε απ’ το παιδί να βάλει το πρόσωπο του στο νερό και να φωνάξει το όνομα της γοργόνας, κάνοντας μπουρμπουλήθρες.

Τι μαθαίνει: Ο έλεγχος της αναπνοής είναι ένα απαραίτητο βήμα για να μάθει το παιδί να κολυμπάει. Με αυτόν τον τρόπο αρχίζει και δεν φοβάται να βουτήξει το κεφαλάκι του στο νερό και σιγά σιγά μαθαίνει να χειρίζεται την αναπνοή από τη μύτη και το στόμα, κάνοντας μπουρμπουλήθρες.

 

Η βαρκούλα του ψαρά

Το παιχνίδι: Σε ρηχό σημείο της θάλασσας κρατήστε το παιδί αγκαλιά και πείτε του ότι είναι μια βαρκούλα που επιπλέει στο νερό. Ενθαρρύνετέ το να αφήσει ελεύθερο το σώμα του σαν να ξαπλώνει πάνω στο κρεβάτι του. Μην το αφήσετε από τα χέρια σας, μέχρι να επιπλεύσει με την βοήθειά σας. Όταν τα καταφέρει, γυρίστε το προς την πλευρά σας και κρατήστε το σταθερά από τις μασχάλες. Αρχίστε να περπατάτε προς τα πίσω, μέχρι το νερό να φτάνει στην μέση σας. Όσο πιο γρήγορα πηγαίνετε, το νερό θα αναγκάσει το παιδί να επιπλεύσει με την κοιλιά στην επιφάνεια. Ζητήστε του να χτυπήσει τα ποδαράκια του για να πάει πιο γρήγορα η «βάρκα».

Τι μαθαίνει: Τα παιδιά δυσκολεύονται να μάθουν να επιπλέουν. Φοβούνται ότι αν τα αφήσουμε θα βουλιάξουν. Γι’ αυτό πρέπει να τους δείξουμε ότι μπορούν να μας εμπιστεύονται και ότι όσο είμαστε δίπλα τους, τίποτα δεν πρόκειται να τους συμβεί. Το να επιπλέει κανείς στην θάλασσα είναι θέμα ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά του. Ένα κόλπο που έπιασε με την κόρη μου για να χαλαρώσει στο νερό είναι το κλασικό παιδικό τραγούδι «η βαρκούλα του ψαρά».

 

Σταμάτης και Γρηγόρης

Το παιχνίδι: Κρατήστε το παιδί σταθερά από τις μασχάλες με το πρόσωπό του στραμμένο προς το μέρος σας. Ξεκινήστε να κατευθύνεστε προς το εσωτερικό της θάλασσας. Όταν λέτε στο παιδί «άναψε πράσινο» θα πρέπει να κλωτσάει το νερό γρήγορα και δυνατά και τα πέλματά του να είναι τεντωμένα. Όταν του λέτε «άναψε κόκκινο» θα πρέπει να σταματάει, ενώ όταν του λέτε για το πορτοκαλί χρώμα, θα πρέπει να χαλαρώνει και να κινεί τα πόδια του πιο αργά.

Τι μαθαίνει: Αυτό το παιχνίδι βοηθάει πολύ στον συντονισμό των δύο ποδιών μέσα στο νερό, απαραίτητη δεξιότητα για να μπορεί να κινεί το σώμα του προς τα εμπρός όταν κολυμπάει. Επιπλέον, μαθαίνουν την σωστή στάση σώματος που πρέπει να έχουν: η οποία είναι οριζόντια στο νερό.

 

Πιάνω τα ψάρια

Το παιχνίδι: Κρατήστε το παιδί σταθερά στα χέρια σας, σαν να ξαπλώνει μπρούμυτα. Το νερό πρέπει να φτάνει στην μέση σας. Χωρίς να το αφήσετε, πείτε του να κουνήσει κάθε χέρι του με κατεύθυνση προς τα εμπρός. Στην αρχή, σηκώνοντας το ψηλά και στη συνέχεια, βυθίζοντας το στο νερό και φέρνοντας το κοντά στο σώμα του, σαν να προσπαθεί να πιάσει ψαράκια. Εξηγήστε του, όμως, ότι τα δάχτυλά του πρέπει να είναι ενωμένα για να μην του ξεφύγουν. Προκειμένου να αποκτήσει το παιδί έναν συγκεκριμένο ρυθμό στις κινήσεις του, μετρήστε δυνατά και τραγουδιστά.

Τι μαθαίνει: Ο συντονισμός των χεριών στο κολύμπι, είναι το τελευταίο βήμα και μπορεί να γίνει μόνο εφόσον το παιδί έχει κατακτήσει όλα τα προηγούμενα. Είναι απαραίτητη δεξιότητα που θα του δίνει ώθηση για να…σχίζει τα νερά.

Όταν κατακτήσετε όλα τα παραπάνω στάδια, δοκιμάστε να αφήσετε το παιδί να κολυμπήσει μόνο του, χωρίς όμως να απομακρυνθείτε από κοντά του. Όπως το ποδήλατο έτσι και το κολύμπι είναι μια δραστηριότητα που το παιδί θα μάθει σιγά σιγά και με τον δικό του ρυθμό.

 

Πηγή: mama365.gr