Τα μαθηματικά είναι μια επιστήμη απολύτως απαραίτητη για μελλοντικές ευκαιρίες στο σχολείο και τη δουλειά. Το παιδί σας θα χρειαστεί να κατακτήσει συγκεκριμένες δεξιότητες για να μπορέσει να παρακολουθήσει με επιτυχία τα προηγμένα μαθηματικά του Λυκείου και, αργότερα, του Πανεπιστημίου και για να έχει έναν ανοιχτό ορίζοντα επιλογών στην καριέρα του. Ας δούμε μερικούς τρόπους για να βοηθήσουμε τα παιδιά να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους:

 

 

  1. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας καταλαβαίνει τις μαθηματικές έννοιες.

Αλλιώς, τα μαθηματικά γίνονται μια ανούσια άσκηση για το νου, στην οποία απλώς αποστηθίζονται κανόνες και γίνονται ασκήσεις παπαγαλίας. Βοηθήστε το παιδί σας να χειρίζεται αντικείμενα για να καταλάβει τις βασικές έννοιες. Για παράδειγμα, στην πρόσθεση, μπορεί να προσθέσει ένα, δύο ή περισσότερα τουβλάκια σε μια στήλη και μετά να σας πει κάθε φορά πόσα τουβλάκια περιέχει η στήλη που φτιάξατε.

  1. Βοηθήστε το να κάνει με ευχέρεια τις βασικές πράξεις.

Η επιτυχία στην εκτέλεση των βασικών πράξεων σημαίνει πως το παιδί μπορεί να δώσει μια απάντηση σε λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα. Φυσικά, για να το επιτύχει αυτό, χρειάζεται -λίγη κάθε μέρα- εξάσκηση με το νου. Χρησιμοποιήστε καρτέλες αριθμητικής για να βοηθήσετε τα παιδιά να διαχειριστούν τις βασικές πράξεις και, όταν δυσκολευτούν, δώστε τους να χρησιμοποιήσουν αντικείμενα για να λύσουν το πρόβλημα.

  1. Μάθετέ στο παιδί να γράφει τους αριθμούς καθαρογραμμένα.

Το 25% όλων των λαθών που γίνονται στην επίλυση των προβλημάτων στα μαθηματικά οφείλεται στο κακογραμμένο και ακατάστατο γραπτό. Βοηθήστε τα παιδιά να βελτιώσουν το γράψιμο των αριθμών τους, δίνοντας τους τετράδια ιχνηλασίας. Προτείνετε να χρησιμοποιήσουν χαρτί μιλιμετρέ για να γράφουν τους αριθμούς από τα προβλήματα ευθυγραμμισμένα και οργανωμένα.

  1. Δώστε του βοήθεια όταν τη ζητήσει.

Τα μαθηματικά είναι ένας τομέας όπου το κάθετι χτίζεται πάνω στις προηγούμενες γνώσεις που έχει αποκτήσει το παιδί. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί δεν έχει καταλάβει την έννοια του ποσοστού, τότε αυτό οδηγεί στο να μην κατανοήσει και την έννοια των δεκαδικών. Άν το παιδί χρειάζεται επιπλέον βοήθεια, πέρα από την παράδοση του σχολείου, καλό θα ήταν να το βοηθήσετε εσείς ή κάποιος δάσκαλος.

  1. Δείξτε του πώς να κάνει τις εργασίες για το σπίτι.

Οι εργασίες που έχει να κάνει στο σπίτι, είναι ευκαιρία για να ενδυναμώσει το παιδί τις δεξιότητες που έχει μάθει στην τάξη. Δείξτε του να ξεκινά κάθε εργασία διαβάζοντας τη θεωρία στο βιβλίο του μαθητή και τα λυμένα παραδείγματα. Έπειτα, καλό θα ήταν να λύσετε ξανά τα παραδείγματα του βιβλίου, προτού ξεκινήσετε να κάνετε τις ασκήσεις, έτσι ώστε να είστε σίγουροι πως έχει καταλάβει το μάθημα.

     Ενθαρρύνετε το παιδί να λύσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που του έχει βάλει ο δάσκαλος.

H επιπλέον εξάσκηση είναι απαραίτητη για να ακονίσει το παιδί σας τις μαθηματικές του ικανότητες. Αν ο δάσκαλος του αναθέτει τα βασικά προβλήματα, βάλτε το να κάνει και εκείνα του πιο δύσκολου επιπέδου-θα το βοηθήσουν να ενδυναμώσει τις δεξιότητές του και να αισθανθεί αυτοπεποίθηση. Όσο πιο πολύ χρόνο το παιδί σας επενδύει στην επίλυση προβλημάτων, τόσο πιο ικανό θα γίνεται.

  1. Εξηγήστε του πώς να λύνει προβλήματα.

Οι μαθηματικοί έχουν μια έκφραση: Για να μάθεις να λύνεις προβλήματα, πρέπει να λύσεις προβλήματα. Δείξτε στο παιδί σας να διαβάζει ένα πρόβλημα πολλές φορές. Επίσης, βοηθήστε το να φτιάχνει ένα σχεδιάγραμμα για να το περιγράψει. Κάντε το να καταλάβει πιο εύκολα τα στάδια επίλυσης του προβλήματος, αντικαθιστώντας τους μεγάλους αριθμούς με μικρότερους.

  1. Βοηθήστε το παιδί να μάθει το λεξιλόγιο των μαθηματικών.

Τα παδιά δεν θα έχουν ποτέ την σωστή αίσθηση για τα μαθηματικά, ούτε θα κατανοήσουν πιο σύνθετες έννοιες, αν δεν αφομοιώσουν το λεξιλόγιό τους. Ελέγξτε ότι το παιδί σας μπορεί να προσδιορίσει νέους όρους και να δώσει ορισμούς. Αν όχι, κάντε το να χρησιοποιήσει μοντέλα και απλά προβλήματα για να σας δείξει ότι καταλαβαίνει πώς αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται.

  1. Δείξτε τους πώς να κάνουν τα μαθηματικά “με το μυαλό τους”.

Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους ένα παιδί να λύσει προβλήματα είναι να χρησιμοποιήσει το μυαλό του. Τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτήν τη μέθοδο συχνά, αντί να πιάνουν στα χέρια μολύβι και χαρτί ή κομπιουτεράκι. Όταν βοηθάτε τα παιδιά σας με ένα πρόβλημα, εξηγήστε τους πότε θα ήταν κατάλληλο να κάνουν τις πράξεις με το νου.

  1. Κάντε τα μαθηματικά κομμάτι της καθημερινής ζωής του παιδιού.

Τα μαθηματικά θα αποκτήσουν περισσότερο νόημα όταν τα παιδιά δουν πόσο σημαντικά είναι σε πολλές καταστάσεις της καθημερινής ζωής. Ενθαρρύνετέ τα να χρησιμοποιούν τα μαθηματικά με πρακτικούς τρόπους. Για παράδειγμα, ζητήστε τους να διπλασιάσουν τα υλικά σε μια συνταγή, να πληρώσουν τους λογαριασμούς σε καταστήματα, να κάνουν το άθροισμα για τα ψώνια στο supermarket.

Εμείς προσφέρουμε στα παιδιά σας, την παραπάνω βοήθεια για να μπορέσει να εξασκηθεί το μυαλό του στο μαθητικό επίπεδο. Πάντα η επιπλέον σωστή βοήθεια είναι μια καλή λύση!