Το άγχος όσο πλησιάζουν οι μέρες για τις εξετάσεις μεγαλώνει, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μειώνονται οι αποδόσεις. Σαφώς και απαιτείται μελέτη όλο το χρόνο όμως ακόμα και την τελευταία στιγμή υπάρχει λύση και δεν είναι άλλη από την οργάνωση. Αν λοιπόν ανήκετε στην πλευρά των εξεταζόμενων και ήδη νιώθετε το στομάχι σας να γίνεται κόμπος διαβάστε τα παρακάτω tips που δείχνουν το δρόμο για μία μεθοδική και ολοκληρωμένη μελέτη.

  1. Επιλέξτε το σημείο μελέτης σας. Είναι σημαντικό να έχετε το δικό σας χώρο μέσα στον οποίο θα νιώθετε άνετα. Όταν το περιβάλλον είναι ήρεμο τότε προδιαθέτει για μελέτη.
  2. Κρατάτε πάντα καθαρή την επιφάνεια μελέτης. Μόλις τελειώσετε ένα μάθημα, μην αφήσετε τις ανοιχτές σημειώσεις και τα βιβλία πάνω στο γραφείο. Τακτοποιήστε τα σε διαφορετικό σημείο πριν ξεκινήσετε τη μελέτη του επόμενου μαθήματος. Η ακαταστασία είναι εχθρός σας, αφού αποσυντονίζει τη σκέψη.
  3. Οργανώστε ένα χρονοδιάγραμμα:Καθορίστε τα χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία θα πρέπει να ολοκληρώσετε την μελέτη του κάθε μαθήματος. Ξεκινήστε όσο έχετε φρέσκο μυαλό πάντα από αυτά που απαιτούν τις περισσότερες ώρες για να μη χρονοτριβείτε στο τέλος.
  4. Μείνετε πειθαρχημένοι: Μην μελετάτε επιδερμικά ένα μάθημα. Θα χάσετε το χρόνο σας και στο τέλος δε θα αποδώσετε όπως θα περιμένατε. Ή αφήστε το στην άκρη ή επιμείνετε ώσπου να εμπεδώσετε πλήρως τα σημεία που σας δυσκολεύουν.
  5. Μην επιτρέψετε εξωτερικούς παράγοντες να αποσπάσουν την προσοχή σας. Κατά τη διάρκεια της μελέτης μην μπείτε σε διαδικασία να απαντήσετε σε mail ή να ελέγξετε το facebook. Οι κινήσεις αυτές θα σας αφαιρέσουν την προσοχή πηγαίνοντας σας πίσω στο διάβασμα.
  6. Βρείτε χρόνο για ύπνο: Σίγουρα πολλοί από εσάς θα έχετε ξενυχτήσει πολλές φορές πάνω από ένα βιβλίο με αποτέλεσμα το πρωί να νιώθετε εξουθενωμένοι και αδύναμοι. Για το λόγο αυτό θυμηθείτε πως ένας καλός ύπνος δε θα σας ξεκουράσει μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά.
  7. Σχεδιάστε ένα σύστημα που σας εξυπηρετεί για να κρατάτε σημειώσεις:είναι πολύ σημαντικό να σημειώνετε σημεία που θεωρείτε ότι δεν πρέπει να ξεχάσετε ή να έχετε την ευχέρεια να συνοψίζετε ένα μάθημα. Ο τρόπος αυτός βοηθά στην καλύτερη απομνημόνευση και εμπέδωση του.
  8. Μην διαβάζετε την τελευταία ημέρα. Δύσκολα μπορείς σε μια μέρα να μάθεις ότι διδάσκεται σε ένα εξάμηνο! Εκτός και αν η ύλη του μαθήματος είναι πολύ μικρή. Παρόλα αυτά πολλοί φοιτητές προτιμούν το διάβασμα της τελευταίας στιγμής. Καλό είναι να υπάρχει μια γνώση πάνω στο αντικείμενο που εξετάζεστε και την τελευταία μέρα κάνετε μια επανάληψη. Ακόμη και όσοι κυνηγούν το 5 βλέπουν ότι δυσκολεύονται γιατί δεν διάβασαν τόσο καλά την τελευταία μέρα.
  9. Κάνετε σωστή διατροφή. Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην λειτουργία του εγκεφάλου. Φροντίστε να τρέφεστε σωστά και να καταναλώνετε γλυκά γιατί βοηθούν στην καλύτερη σκέψη και απομνημόνευση. Μην παραμελείτε τα γεύματα και μην κρατάτε δίαιτες οι διατροφές. Στην περίοδο εξεταστικής όλα τα φαγητά επιτρέπονται! Δεν υπάρχει θερμιδομετρητής.
  10. Μαζέψτε το υλικό σας. Μην περιμένετε τελευταία ημέρα να συγκεντρώσετε το υλικό που σας λείπει. Πολλές φορές νομίζουμε ότι τα έχουμε όλα και όταν διαβάζουμε αντιλαμβανόμαστε ότι μας λείπουν σημειώσεις από κεφάλαια η ακόμη και βιβλία. Φροντίστε στην κενή εβδομάδα πριν την εξεταστική να συγκεντρώσετε όλο το υλικό μελέτης.