Η έναρξη κάθε καινούργιας σχολικής χρονιάς μαζί με τις καινούργιες προκλήσεις φέρνει και καινούργιο δάσκαλο/α για το παιδί σας. Τι συμβαίνει όμως όταν η πρόκληση είναι ο καινούργιος δάσκαλος;

Ορισμένες ιδέες ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας κάθε φορά που γυρίζει από το σχολείο “γκρινιάζοντας” για τον δάσκαλο/α του.

  Συζητήστε με το παιδί.
Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσετε με το παιδί σας ώστε να μάθετε τι συμβαίνει. Αυτό που το παιδί σας χρειάζεται περισσότερο είναι να αισθάνεται ότι συμμερίζεστε τα προβλήματά του, κι ας μην του προσφέρετε πάντοτε λύση σε αυτά.

  Ακούστε προσεκτικά.

Κάθε φορά που το παιδί σας επιστρέφει από το σχολείο με παράπονα για το δάσκαλό του, εσείς απλά ακούστε τα προσεκτικά. Τα παιδιά πολύ συχνά μας μεταφέρουν πληροφορίες για τα συμβάντα έτσι όπως τα βίωσαν τα ίδια, έντονα και με μικρές δόσεις υπερβολής. Εσείς απλά ακούστε τα χωρίς να είναι αναγκαίο να πάρετε θέση. Εξάλλου, δεν ήσασταν εκεί!

  Συγκρατείστε τον θυμό σας.

Αποτελεί πράγματι δοκιμασία για τον γονιό να ακούει από το παιδί του ότι ο δάσκαλος του φωνάζει συχνά, ότι τον τιμωρεί αυστηρά. Θυμηθείτε ότι κάθε ιστορία βιώνετε από δύο πλευρές και έχει δύο εκδοχές!

  Επικοινωνήστε με τον δάσκαλο.

Συζητήστε με τον δάσκαλο για τα συναισθήματα του παιδιού απέναντί του, τη δυσκολία του να προσαρμοστεί στο δικό του εκπαιδευτικό στυλ και να κατανοήσει τον καινούργιο τρόπο δουλειάς. Να είστε σίγουροι ότι κάθε δάσκαλος θέλει να βλέπει και να νιώθει την αποδοχή στα πρόσωπα των μαθητών του.

  Ενισχύστε τη μεταξύ τους επικοινωνία.

Επιδιώξτε να παρευρίσκεται και το παιδί σας στις συζητήσεις με τον δάσκαλο/α. Το παιδί σας θα νιώσει υπολογίσιμο, ώριμο ώστε να ακούσει τις απόψεις του δασκάλου και να εκφράσει τις αγωνίες του.

  Επιστρατεύστε την υπομονή σας.

Πολλές φορές τα παράπονα για τον δάσκαλο/α λήγουν μαζί με τη σχολική χρονιά. Απλά ακούστε κάθε φορά το παιδί σας, όσο συχνά και να χρειαστεί αυτό. Υπενθυμίστε του ότι ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Εξάλλου, πάντοτε θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα μας είναι αρεστοί, παρόλα αυτά θα πρέπει να τους σεβόμαστε.

  Ανατρέξτε σε προσωπικά σας βιώματα.

Αν ως παιδί βιώσατε κι εσείς την ίδια δυσκολία, αξιοποιήστε την! Συζητήστε με το παιδί σας τη δική σας ιστορία και πώς τη χειριστήκατε.

  Ενισχύστε το παιδί ώστε να συνεχίσει τη συνεργασία του με τον δάσκαλο.

Ως γονέας ενδεχομένως να σας είναι δύσκολο να βλέπετε το παιδί σας να “υποφέρει” σε αυτό το τμήμα. Αποτελεί, ωστόσο, μια μεγάλη πρόκληση να μάθει το παιδί σας ότι δεν ωφελεί η φυγή κάθε φορά που δυσκολευόμαστε. Η ζωή θα μας φέρει κοντά σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους.

Είναι πραγματικά ταλέντο να δουλεύεις αρμονικά με ανθρώπους που δεν ταιριάζεις! Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι περισσότεροι δάσκαλοι είναι στοργικοί, αφοσιωμένοι και καλά καταρτισμένοι. Κάθε ένας έχει το δικό του εκπαιδευτικό στυλ, και έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να προσαρμόζονται.

Τα παιδιά κερδίζουν δουλεύοντας τόσο με ήπιους όσο και πιο έντονους και απαιτητικούς δασκάλους/ες!

Πηγή: ikidcenters