Ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο τους βρίσκονται καθημερινά οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων που φέτος θα κληθούν να διαγωνιστούν με νέους όρους και αυξημένη δυσκολία σε σχέση με το 2020 καθώς σαρωτικές είναι οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ.
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αναμένεται ότι θα φέρει αυξήσει σε ποσοστό 30% των βάσεων, ιδιαίτερα των χαμηλόβαθμων τμημάτων. Παράλληλα, δεκάδες τμήματα των ΑΕΙπερίπου 150 ή ποσοστό 30% από το σύνολο των 459 κινδυνεύουν να μείνουν με ελάχιστους πρωτοετείς και σταδιακά να βάλουν λουκέτο.

Τι αλλάζει φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις

1.  Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Από φέτος καθιερώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.). Αφού γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, θα υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή.

Το εύρος των συντελεστών με τους οποίους θα πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων, ώστε να προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι μεταξύ 0,8 και 1,2. Στα Ειδικά Μαθήματα το εύρος είναι μεταξύ του 0,7 και του 1,1. 

Για να ανακοινωθεί η ελάχιστη βάση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι βαθμολογίες όχι μόνο στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και στα ειδικά μαθήματα, καθώς και στις πρακτικές δοκιμασίες, στα οποία έχει τεθεί και σε αυτά ελάχιστη βάση εισαγωγής. Στη συνέχεια, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την ελάχιστη βάση για κάθε τμήμα και θα ανοίξει η πλατφόρμα του μηχανογραφικού δελτίου, προκειμένου να συμπληρώσουν τις επιλογές τους οι υποψήφιοι.

2. Οι συντελεστές βαρύτητας

Από τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις επιστρέφουν οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα, δηλαδή Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου.

3. Το διπλό μηχανογραφικό

Φέτος θα υπάρξει ένα δεύτερο Μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΙΕΚ, σε συγκεκριμένες ειδικότητες, το οποίο θα συμπληρώσουν όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να εγγραφούν σε αυτά. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο. Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Ωστόσο εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.

Πώς κατανέμονται τα Τμήματα Ψυχολογίας

Η απόκτηση πτυχίου στον κλάδο της ψυχολογίας δεν είναι εύκολη υπόθεσηΟι σπουδές ψυχολογίας είναι περιζήτητες κάθε χρόνο από τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων όλης της χώρας και αυτό φαίνεται από τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής οι οποίες κινούνται πάντα σε υψηλό επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 η πρώτη σε ζήτηση σχολή άγγιξε τα 18.400 μόρια ενώ η τελευταία έφτασε στα 16.675 μόρια. Τα νούμερα αυτά δείχνουν ότι οι όσοι θέλουν να ακολουθήσουν τις σπουδές στον κλάδο αυτό θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι. Ένα παραπάνω είναι ότι φέτος αναμένεται περεταίρω άνοδος των βάσεων όπως είδαμε και παραπάνω.

Πρώτη σε μόρια έρχεται η Στρατιωτική Σχολή Ψυχολόγων στη Θεσσαλονίκη η οποία στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 συγκέντρωσε συνολικά 18.400 μόρια. Εδώ να πούμε πως για την εισαγωγή των υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές ισχύουν επιπλέον προϋποθέσεις εισαγωγής.

Δεύτερο σε σειρά από τις σχολές Ψυχολογίας είναι το Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το οποίο το 2020 έφτασε τα 17.875 μόρια.

Τρίτο στη Σειρά, για το 2020, είναι το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με 17.725 μόρια.

Τελευταίο σε προτίμηση έρχεται το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα το οποίο  άγγιξε τα 16.675 μόρια.

Δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι και οι Σχολές Ψυχολογίας ακολουθούν την «πεπατημένη», αφού τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται πρώτα στις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Η επιμονή μεγάλου τμήματος των υποψηφίων σε σχολές της περιοχής όπου κατοικοεδρεύουν (λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, που -εκτός των άλλων- έχει μειώσει και τις προσδοκίες για αντιστοίχιση κάποιων σχολών με επαγγελματική αποκατάσταση) αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος.

Οι βάσεις του 2020

Τα Τμήματα ψυχολογίας στην Ελλάδα κατανεμημένα κατά φθίνουσα σειρά βάση των μορίων που συγκέντρωσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020:

  • Τμήμα Ψυχολόγων (Θεσσαλονίκη): Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων – 18.400
  • Τμήμα Ψυχολογίας (Αθήνα): Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – 17.875
  • Τμήμα Ψυχολογίας (Θεσσαλονίκη): Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – 17.725
  • Τμήμα Ψυχολογίας (Αθήνα): Πάντειο Πανεπιστήμιο – 17.550
  • Τμήμα Ψυχολογίας (Ιωάννινα): Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – 17.350
  • Τμήμα Ψυχολογίας (Ρέθυμνο): Πανεπιστήμιο Κρήτης – 17.075
  • Τμήμα Ψυχολογίας (Φλώρινα): Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονία – 16.675

 

Πηγή: alfavita.gr