Πώς θα μάθετε στο παιδί να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του

Βοηθήστε το παιδί σας να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και κατ’ επέκταση να ελέγξει τη συμπεριφορά του

Όταν μαθαίνετε στο παιδί σας ότι τα συναισθήματά του είναι φυσιολογικά και ότι μπορεί να βρει κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους για να τα αντιμετωπίσει, πιθανότατα θα δείτε μια μεγάλη βελτίωση στη συμπεριφορά του. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και κατ’ επέκταση να ελέγξει τη συμπεριφορά του.

Πώς θα μάθετε στο παιδί να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του

Ονομάστε τα συναισθήματα του παιδιού σας

Διδάξτε το παιδί σας να δίνει όνομα στα συναισθήματά του, ώστε να αρχίσει να τα κατανοεί καλύτερα. Πείτε κάτι σαν, «Φαίνεται ότι αισθάνεσαι πραγματικά απογοητευμένος που δεν πηγαίνουμε στο πάρκο σήμερα.»

Διδάξτε το υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης

Διδάξτε προληπτικά το παιδί σας πώς να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με υγιή τρόπο. Δείξτε του ότι μπορεί να χρωματίσει μια εικόνα όταν είναι λυπημένο ή ότι μπορεί να παίξει στον κήπο όταν είναι θυμωμένο.

Δείξτε στο παιδί σας ότι έχει κάποιο έλεγχο

Εάν το παιδί έχει κακή διάθεση, μιλήστε του για το πώς ορισμένες συμπεριφορές – όπως το να μένει κατσουφιασμένο στο δωμάτιό του – είναι πιθανό να επιτείνουν την κακή του διάθεση. Εξηγήστε του ότι άλλες επιλογές – όπως ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ή ένα βιβλίο – θα μπορούσαν να το κάνουν να ξεχαστεί και να τονώσουν τη διάθεσή του.

Πειθαρχήστε το παιδί σας για την ακατάλληλη συμπεριφορά

Εάν το παιδί σας σπάσει το παιχνίδι του αδερφού του επειδή είναι θυμωμένο, θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπο με μια συνέπεια. Καταστήστε σαφές ότι δεν θα τιμωρηθεί για τα συναισθήματά του, αλλά για την παραβίαση των οικογενειακών κανόνων.

Εξηγήστε ότι τα συναισθήματα δεν λειτουργούν ως δικαιολογία

Εάν το παιδί σας σάς λέει ότι δεν μπορεί να κάνει την εργασία του επειδή είναι λυπημένο, μην του επιτρέψετε να παρατήσει το διάβασμα. Προτείνετέ του να κάνει ένα σύντομο διάλειμμα, ώστε να βελτιώσει τη διάθεσή του, και να συνεχίσει. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, αποτελούν περιπτώσεις όπως η αντιμετώπιση ενός θανάτου στην οικογένεια ή κάποια άλλη οικογενειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Πηγή: vita.gr