Ανάμεσα στις πιο βασικές ανησυχίες που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους συγκαταλέγεται και η ανησυχία τους αν το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν, τα βοηθά να αξιοποιήσουν στο έπακρο το μυαλό και τις δυνατότητες τους.

Μουσική
Σειρά από επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα μουσικής εμφανίζουν πιο υψηλό δείκτη IQ από εκείνα που δεν ασχολούνται καθόλου με τη μουσική.

Αθλητισμός
Η φήμη που θέλει τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό να έχουν χαμηλότερο δείκτη IQ δεν φαίνεται να έχει καμία βάση, καθώς η καλή φυσική κατάσταση ενός παιδιού αυξάνει κατά 20% την ικανότητα να αποστηθίζει νέες πληροφορίες.

Διαβάστε μαζί με τα παιδιά σας
Έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά που διαβάζουν ιστορίες και παραμύθια με τη βοήθεια των γονέων και δεν τους ακούνε απλώς να διαβάζουν, είναι πιο πιθανό να βελτιώσουν κατά πολύ την ικανότητα της ανάγνωσης.

Ο επαρκής ύπνος

Πληθώρα ερευνών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε καθυστέρηση της γνωστικής ωρίμανσης και ανάπτυξης του παιδιού. Αντίθετα, τα παιδιά που κοιμούνται περισσότερο έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.

Η δύναμη της θέλησης
Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, το συστατικό που οδηγεί το παιδί σε επιτυχίες δεν είναι μόνο το IQ του, αλλά η δύναμη της θέλησης του εκάστοτε παιδιού. Σίγουρα το IQ παίζει σημαντικό ρόλο, ωστόσο η θέληση που δείχνει το παιδί για να πετύχει κάτι είναι το στοιχείο που κάνει όλη τη διαφορά.

Μάθηση = ενεργητικότητα
Σειρά ερευνών και πειραμάτων υποστηρίζει ότι τα παιδιά που τους προσφέρεται η πληροφορία παθητικά, δηλαδή μπαίνοντας στη θέση του ακροατή, δεν καταφέρνουν να την κατακτήσουν τόσο καλά όσο τα παιδιά που πληροφορούνται για κάτι μέσα από μια δραστηριότητα.

Οι διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού έχουν άμεσο αντίκτυπο στις σχολικές επιδόσεις του, καθώς οι μαθητές που τρώνε καλύτερο πρωινό την ημέρα ενός διαγωνίσματος φαίνεται ότι αποδίδουν καλύτερα σε σχέση με εκείνους που δεν έφαγαν τίποτα. Ακόμη, οι γονείς είναι προτιμότερο να προσφέρουν γλυκά στα παιδιά όταν μελετούν και όχι όταν χαλαρώνουν.

Χαρούμενο περιβάλλον
Ο πιο βασικός παράγοντας για καλή ψυχική υγεία του παιδιού, η οποία του επιτρέπει να ξεδιπλώσει τις ικανότητες και τα ταλέντα του είναι να μεγαλώνει σε ένα χαρούμενο περιβάλλον. Επομένως, αν θέλετε να μεγαλώσετε ένα ευτυχισμένο παιδί, θα πρέπει να είστε κι εσείς ένας ευτυχισμένος γονέας, καθώς το παιδί επηρεάζεται έντονα από τις καταστάσεις που βιώνει στο σπίτι του.

Η παρέα του
Η παρέα του εκάστοτε παιδιού φαίνεται ότι ασκεί έντονη επιρροή πάνω του σε οποιαδήποτε ηλικία της ζωής του. Για την ακρίβεια, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά με χαμηλούς βαθμούς μετατράπηκαν σε αριστούχους όταν ξεκίνησαν να κάνουν παρέα με καλύτερους μαθητές.

Η εμπιστοσύνη των γονέων
Το να πιστεύετε οι ίδιοι ότι το παιδί σας είναι έξυπνο και ικανό να πετύχει ό,τι θελήσει, είναι το στοιχείο που δίνει τη μεγαλύτερη δύναμη στο παιδί, καθώς αυξάνει την αυτοπεποίθηση του και το βοηθά να λειτουργήσει χωρίς πίεση.

Πηγή: infokids