Όπως αναφέραμε και στο πρώτο μέρος του αφιερώματος «Παιδί και μετακόμιση», η διαδικασία της αλλαγής σπιτιού μπορεί να αποδειχθεί αρκετά αγχωτική διαδικασία για το παιδί. Κι επειδή οι αντιδράσεις του παιδιού διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκεται, παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να προετοιμάσετε ένα παιδί άνω των 6 ετών ή έναν έφηβο.

Παιδιά σχολικής ηλικίας

Αν είναι δυνατόν, μετακομίστε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να επιτρέψετε στα παιδιά σχολικής ηλικίας να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά χωρίς διακοπή. Το καλοκαίρι τους δίνει χρόνο για να προσαρμοστούν σταδιακά, να εξερευνήσουν τη νέα περιοχή και να γνωρίσουν τα άλλα παιδιά.

Ενθαρρύνετε τις απόψεις και τη συμμετοχή τους όσο μπορείτε. Οι περισσότερες πόλεις έχουν τώρα μια ιστοσελίδα. Καλέστε τα παιδιά να ρίξουν μια ματιά μαζί σας. Ψάχνετε για σπίτι; Μοιραστείτε μαζί τους τις φωτογραφίες των υποψήφιων σπιτιών. Συζητήστε σχετικά με το τι ψάχνετε. Όταν αποφασίσετε, πηγαίνετε να το δείξετε στα παιδιά, αν είναι δυνατόν. Αν δεν είναι, δείξτε τους φωτογραφίες. Ζητήστε τους την άποψή τους για την διακόσμηση του νέου τους δωματίου και προτείνετέ τους, αν θέλουν, να σας βοηθήσουν στο πακετάρισμα.

Δώστε στα παιδιά που πάνε σχολείο ένα σημειωματάριο για να συλλέξουν διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνου, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή προσωπικά μηνύματα από τους φίλους τους και γράψτε τους σε μια κάρτα τα καινούργια σας στοιχεία, για να τα δώσουν στους φίλους τους.

Αν μετακομίζετε προσωρινά ή θα επιστρέψετε έστω και για λίγο (για παράδειγμα στις διακοπές), ενημερώστε τα για να το πουν στους φίλους τους, όπως και αν υπάρχει, η δυνατότητα να προσκαλέσουν κάποιους στο νέο σπίτι.

Μετακόμιση και έφηβοι

Είναι συνηθισμένο για τους εφήβους να επαναστατούν ενάντια σε μια μετακόμιση. Ο έφηβος έχει επενδύσει πιθανώς σημαντική ενέργεια σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις είναι πιο περίπλοκες στην εφηβεία κι έτσι το να εμπλακεί με μια νέα ομάδα μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο. Μπορεί επίσης να έχει μια ρομαντική σχέση. Μια μετακόμιση μπορεί να σημαίνει ότι ο έφηβος θα χάσει μια πολυαναμενόμενη εκδήλωση, ένα χορό ή μια εκδρομή.

Σε αντίθεση με τα μικρά παιδιά, πρέπει να μιλήστε με τον έφηβο για την μετακόμιση από νωρίς, όταν αρχίζει να είναι μια πραγματική πιθανότητα. Δεν πρέπει να είναι μια έκπληξη της τελευταίας στιγμή, εκτός αν είναι αναπόφευκτο. Εξηγείστε του με σαφήνεια και ειλικρίνεια τον λόγο για τον οποίο θα γίνει, ζητείστε τη συμμετοχή του στις συζητήσεις και τη συμβολή του στην διαδικασία.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταλάβει ότι τον ακούτε, τον κατανοείτε και σέβεστε τις ανησυχίες του. Αλλά είναι απαραίτητο να παραμείνετε ήρεμα σταθεροί στις αποφάσεις σας και είναι επίσης θεμιτό να του δείξετε ότι η κίνηση αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως πρόβα για μελλοντικές αλλαγές που αργά η γρήγορα θα έρθουν στη ζωή του, όπως οι σπουδές, η θητεία στο στρατό ή μια θέση εργασίας.

Η μετάβαση σε ένα νέο σπίτι και σε νέες εμπειρίες όχι μόνο θα βοηθήσει να ανοίξει το μυαλό του σε διαφορετικούς ανθρώπους, τόπους και πράγματα, αλλά οι προσαρμογές που πρέπει να κάνει τώρα, θα βοηθήσει να γίνουν τυχόν μελλοντικές αναπροσαρμογές πολύ πιο εύκολα. Η ζωή είναι γεμάτη αλλαγές και αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά που θα αντιμετωπίσει στην πορεία.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook βοηθούν τους εφήβους να μένουν σε επαφή με τους φίλους, ακόμα και σε αποστάσεις. Σχεδιάστε μαζί του μια επιστροφή στην παλιά γειτονιά, αν αυτό είναι εφικτό, στις διακοπές ή για μια εκδήλωση.

Όλοι οι έφηβοι δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο σε μια μετακόμιση. Κάποιοι έφηβοι μπορεί να καλωσορίζουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν από την αρχή, ειδικά αν είχαν δυσκολίες στο παλιό τους σχολείο. Και κάποιοι άλλοι, όντες ήδη στη διαδικασία της ωρίμανσης, βλέπουν την μετακόμιση σαν ένα βήμα προς μια νέα ζωή που θα τους οδηγήσει τελικά στην ανεξαρτησία.

Μια μετακόμιση μπορεί να είναι δύσκολη μερικές φορές, αλλά αν επικεντρωθείτε στο να δουλέψετε κατά τη διαδικασίας της προετοιμασίας μαζί, σαν οικογένεια μπορεί να σας φέρει πιο κοντά. Η μετακίνηση από τις ζώνες άνεσής σας μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πολλά περισσότερα ο ένας για τον άλλο.

Στο 3ο μέρος θα αναλύσουμε τα πρώτα βήματα που θα κάνουν πιο εύκολη την προσαρμογή της οικογένειας στον νέο τόπο διαμονής.

Πηγή: thatslife