Πώς θα το αντιμετωπίσετε – Μεγάλες ευθύνες έχουν η τηλεόραση, συγκεκριμένα βιβλία και η εκφόβιση των παιδιών

Ανησυχία προκαλεί στους γονείς ο φόβος των παιδιών για το σκοτάδι, ωστόσο οι ειδικοί δικαιολογούν τα παιδιά καθώς θεωρούν φυσιολογικό αυτόν τον φόβο γιατί αφορά σε κάτι άγνωστο γι’ αυτά. 

Όλοι μας έχουμε ένα φόβο απέναντι στο άγνωστο, πόσω μάλλον τα παιδιά. 

Σ’ αυτό που πρέπει να επικεντρωθούν οι γονείς είναι στο χρονικό διάστημα που επιμένουν αυτοί οι φόβοι, πόσο επηρεάζουν τις δραστηριότητές του παιδιού και πόσο οι φόβοι αυτοί επεκτείνονται σε πολλούς τομείς της καθημερινής του ζωής.

«Ο φόβος αυτός προκύπτει περίπου στις ηλικίες 2-3 ετών, όπου το παιδί δεν ξεχωρίζει ακόμα απόλυτα την πραγματικότητα από τη φαντασία και αυτό είναι λογικό να του προκαλεί φόβους», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο Δρ. Ίλια Θεοτοκά.

Τα αίτια είναι συχνά η τηλεόραση (οι έντονες εικόνες και ήχοι ακόμα και των παιδικών προγραμμάτων διεγείρουν τον εγκέφαλο του παιδιού), κάποια βιβλία με εικόνες έντονες (μάγισσες, τέρατα κλπ), η εκφόβιση του παιδιού (“αν δεν φας το φαγητό σου θα σε πάρει ο αστυνόμος”), όπως και ένα γενικότερο κλίμα κινδυνολογίας και τρομοκρατίας στο σπίτι που προέρχεται από τους γονείς, ή όσους εμπλέκονται στο μεγάλωμα του παιδιού.

Για να αντιμετωπίσετε το φόβο του παιδιού για το σκοτάδι η κ. Θεοτοκά συμβουλεύει:

•Καταρχήν επικοινωνήστε με το παιδί, μιλήστε μαζί του γι’ αυτούς τους φόβους και εξηγείστε του.

•Μην το κοροϊδεύετε επειδή φοβάται. Θα νιώθει ενοχές και θα ντρέπεται κάθε φορά που φοβάται.

•Δώστε του την αίσθηση της ασφάλειας. Πείτε του ότι είστε εδώ και διαθέσιμοι, όποτε σας χρειαστεί.

•Πείτε του ότι είναι φυσιολογικό να φοβάται το σκοτάδι, αλλά εξηγείστε ότι δεν κινδυνεύει.

•Υποστηρίξτε το παιδί. Τα παιδιά παλινδρομούν τη νύχτα, εντείνετε την φροντίδα σας και την παρουσία σας εκείνες τις ώρες, αποφεύγοντας να μετακομίσει το παιδί στο κρεβάτι σας (πχ. ξαπλώστε λίγη ώρα μαζί του). 

•Ενθαρρύνετέ το να κάνει πράγματα που ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Πηγή: protothema.