Παντού γύρω σου αντιλαμβάνεσαι πως υπάρχει ένας “αναβρασμός” σχετικά με το περιβάλλον. Κάθε πλευρά και τομέας του lifestyle στρέφεται όλο και περισσότερο προς τις πρακτικές και τις λύσεις που μπορείς να υιοθετήσεις, ώστε να έχεις έναν περισσότερο eco- friendly τρόπο ζωής. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι από τη μία εξαιτίας των επιπτώσεων που έχει η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη και κατ’ επέκταση σε εμάς και τα παιδιά, αλλά και επειδή είναι τόσες και διαφορετικές οι πηγές επιβάρυνσης για τον οργανισμό μας, που είμαστε πλέον όλοι αναγκασμένοι να ενσωματώσουμε μια περισσότερο ευαισθητοποιημένη και υγιή καθημερινότητα στη ζωή μας. Εκείνο, όμως που είναι πολύ πιο αναγκαίο είναι να διδάξουμε κατάλληλα τα παιδιά, ώστε μεγαλώνοντας να αναπτύξουν τις σωστές γνώσεις, δεξιότητες και ενδιαφέροντα που θα τα καταστήσουν ικανά να ζήσουν μια περισσότερο “πράσινη” ζωή!

Ακόμη και όταν ζούμε σε μεγάλες πόλεις που κυριαρχεί το urban σκηνικό και τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν στο πλαίσιο του αστικού τοπίου, έχοντας μικρή επαφή με τη φύση και τις χάρες της, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει ή δεν υπάρχει λόγος να διδαχθούν τη σωστή συμπεριφορά απέναντί της, αλλά και τον καλό και εποικοδομητικό τρόπο ζωής, όπως είναι η ανακύκλωση, η σωστή συλλογή απορριμάτων και ο σεβασμός στα φυσικά υλικά. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να “αγκαλιάσουν” από μικρή ηλικία όσα τους προσφέρει η φύση και να τα εντάξουν στη ζωή τους, όπως για παράδειγμα μέσα από την ισορροπημένη διατροφή, τη χρήση σωστός προϊόντων που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, τη ένδυση με περισσότερο ecological υλικά και γενικά το green lifestyle. Φυσικά, όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία πρέπει πρώτα να αντιληφθεί και να σκεφτεί ένας γονιός πριν το παιδί, ώστε να μπορέσει να του “εμφυσήσει” τις γνώσεις, την ευαισθησία και την καλή συμπεριφορά.

Εφόσον, λοιπόν, αντιλαμβάνεσαι την αναγκαιότητα και τη σημασία του οικολογικού τρόπου σκέψη και λειτουργίας και θέλεις να μάθεις στα παιδιά σου τις αρετές της φύσης και την ισορροπημένης ζωής, μπορείς να δεις παρακάτω μερικούς τρόπους για να το καταφέρεις.

♦ Δώσε τους το καλό παράδειγμα
Τα παιδιά λειτουργούν μιμητικά και αυτό σημαίνει πως αν σε βλέπουν να λειτουργείς με σεβασμό απέναντι στη φύση, τότε θα μάθουν να κάνουν και εκείνα το ίδιο.

♦ Εξήγησέ τους γιατί λειτουργείτε με αυτό τον τρόπο
Πίσω από κάθε ενέργεια και πράξη υπάρχει ένα ολόκληρο σκεπτικό, το οποίο τα παιδιά δεν γνωρίζουν. Επομένως, χρειάζεται να τους δώσεις να καταλάβουν για ποιο λόγο ανακυκλώνετε υλικά, σβήνετε τα φώτα ή χρησιμοποιείτε λιγότερο το αυτοκίνητο.

♦ Υιοθέτησε την “πράσινη” ζωή στο σπίτι
Τα παιδιά θα πρέπει από μικρή ηλικία να συνηθίσουν σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο ζωής και για αυτό είναι σημαντικό να βλέπουν στο σπίτι κάποιες πρακτικές, όπως η λιγότερη κατανάλωση νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, η χρήση οικολογικών καθαριστικών χωρίς σπατάλες και ίσως ακόμη και διαδικασίες σαν την κομποστοποίηση των βιολογικών απορριμάτων σας.

♦ Χρησιμοποιήστε ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά
Ένα σπίτι μπορεί να χτιστεί και να διακοσμηθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, εμείς μπορούμε να φορέσουμε ρούχα διαφόρων υφασμάτων και τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης να κατασκευαστούν από ποικίλα υλικά. Ανάμεσά τους είναι και τα ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα που αξίζει να μάθουν τα παιδιά.

♦ Φτιάξε έναν κήπο
Από τη στιγμή που η επαφή των παιδιών με τη φύση δεν είναι όσο συχνή θα έπρεπε μπορείς να φέρεις τη φύση στο… σπίτι! Θα μπορούσες να δημιουργήσεις, λοιπόν, έναν οικιακό κήπο, ένα μποστάνι ή ένα “βοτανικό” κήπο και να συμπεριλάβεις τα παιδιά σε όλα τα στάδια δημιουργίας τους, από το σχεδιασμό του χώρου και τη σπορά, μέχρι τη “συγκομιδή”, το μαγείρεμα των υλικών που καταφέρατε να καλλιεργήσετε και την ανακύκλωσή τους μέσα από τη διαδικασία της κομποστοποίησης.

www.tlife.gr