Για τα παιδιά τα Χριστούγεννα είναι κάτι σαν παραμύθι. Αγαπούν τα φωτάκια, τις μυρωδιές, τα τραγούδια, όλη αυτή τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Τι θα ήταν η περίοδος των Χριστουγέννων χωρίς αυτή τη μαγεία; Παρακάτω ακολουθούν διάφορες συμβουλές για να περάσουν τα παιδιά σας όσο καλύτερα γίνετε αυτή την περίοδο.  Αφήστε τα σημάδια της επίσκεψης του Αϊ-Βασίλη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο μυστήριο από την ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη. Aφήστε αρκετά στοιχεία για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να συνεχίσουν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη. Ένα απλό παράδειγμα είναι να αφήσετε ψίχουλα σε διάφορα σημεία ή ακόμα και ένα μισοφαγωμένο μπισκότο ή κουλούρι κάτω από το δέντρο ή πάνω στο τραπέζι ως απόδειξη ότι ο Αϊ- Βασίλης έκανε το πέρασμά του. Μια άλλη ιδέα πάλι είναι να αφήσετε ένα κομμάτι από κόκκινη τσόχα σε κάποιο σημείο που πιθανόν να πέρασε ο Αϊ- Βασίλης (δίπλα στο τζάκι, δίπλα στο παράθυρο ή ακόμα και δίπλα στην εξώπορτα). Σκεφτείτε και άλλους τρόπους που θα βοηθήσουν να κρατήσετε ζωντανό το μύθο του Αϊ- Βασίλη και βοηθήστε τα παιδιά σας να διατηρήσουν την παιδική τους αθωότητα όσο περισσότερο γίνετε γιατί με το πέρασμα των χρόνων, χάνετε πολύ γρήγορα.

Οργανώστε ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού.  Αγοράστε μικρά δωράκια για τα παιδιά σας και κρύψτε τα σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Μετά αφήστε τα παιδιά σας να βρουν μόνα τους τα δώρα. Έτσι θα απολαύσουν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι και θα έχουν και την ανταμοιβή του δώρου. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε και κάποια σημειώματα δίπλα στο δέντρο ή ανάμεσα στα στολίδια που θα τα βοηθήσουν στην εύρεση των δώρων.

Φτιάξτε μια καινούρια συλλογή. Επιλέξτε ποια θα είναι η Χριστουγεννιάτικη συλλογή που θα ξεκινήσετε. Κάθε χρόνο προσθέστε και ένα καινούργιο αντικείμενο στη συλλογή σας. Έτσι, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά σας, θα μεγαλώνει και η συλλογή σας. Φροντίστε η συλλογή που θα επιλέξετε να μην περιλαμβάνει μεγάλα και ακριβά πράγματα για να μπορείτε να διατηρήσετε αυτή την παράδοση και τα επόμενα χρόνια. Κάποιες ιδέες για τη συλλογή σας είναι κεράκια, διάφορα Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά ή ακόμα και μικρά λούτρινα αρκουδάκια. Η επιλογή είναι δική σας και των παιδιών σας.

Κανονίστε μια μέρα των γιορτών να μαζεύεται όλη η οικογένεια και να παίζει επιτραπέζια παιχνίδια. Αν έχετε και τζάκι ακόμα καλύτερα. Αποφασίστε τι παιχνίδια θα παίξετε και κάντε και μερικές χριστουγεννιάτικες παραλλαγές. Είναι μια καλή ευκαιρία να περάσετε αρκετές ώρες όλοι μαζί παίζοντας.

Αφήστε τα παιδιά να δημιουργήσουν. Μια ωραία δημιουργική ιδέα είναι να αφήνετε τα παιδιά σας να δημιουργούν κάθε χρόνο το στολίδι για την κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Εφοδιαστείτε με μαρκαδόρους, χαρτόνια, κόλλες , κορδέλες και χρυσόσκονη και αφήστε τα να δημιουργήσουν χριστουγεννιάτικες κατασκευές. Έτσι κάθε χρόνο θα έχετε μια καινούρια κορυφή στο δέντρο σας σχεδιασμένη από τα παιδάκια σας. Φυλάξτε τις δημιουργίες των παιδιών σας. Εκτός από τη χαρά που θα νιώθουν όσο θα βλέπουν το δικό τους στολίδι στην κορυφή του δέντρου σας, θα το εκτιμήσουν πολύ και όταν μεγαλώσουν.

Αφήστε τα παιδιά σας να πάρουν τα φώτα της δημοσιότητας. Αν το παιδί σας έχει μάθει ένα τραγουδάκι ή μόλις έχει μάθει να διαβάζει, ζητήστε του να το κάνει όταν θα είστε όλη η οικογένεια μαζεμένη. Αν είστε με φίλους ακόμα καλύτερα δείξτε ενθουσιασμό για το κατόρθωμα του και ενθαρρύνετε το να συνεχίσει. Πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να ντρέπονται μπροστά σε πολύ κόσμο, αφήστε το να αισθανθεί άνετα και παροτρύνετε το ή κάντε εσείς την αρχή. Μόλις το παιδί τελειώσει και δει τον ενθουσιασμό και το χειροκρότημα σας θα αισθανθεί ότι έχει καταφέρει κάτι πραγματικά σπουδαίο.

Γίνετε γενναιόδωροι. Πολλές φορές τα παιδιά, εκτός από το να παίρνουν δώρα, αγαπούν και να κάνουν δώρα. Διαλέξτε μια οικογένεια που θέλετε να βοηθήσετε τη φετινή χρονιά και μαζί με τα παιδιά σας επιλέξτε τα δώρα που θα τους κάνετε. Ακόμα καλύτερα είναι να πάρετε χαρτί περιτυλίγματος και να τυλίξετε εσείς με τα παιδιά σας τα δώρα. Έτσι, τα παιδιά σας θα καταλάβουν καλύτερα το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και των γιορτών.

Πηγή: paidiki-anoixi