Είναι μεγάλο προσόν να γνωρίζεις ξένες γλώσσες. Μόνο καλό μπορεί να σου κάνει. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών ανοίγει πόρτες. Είτε ταξιδεύεις πολύ, είτε όχι. Από μαθήματα αγγλικών έως μαθήματα αραβικών, ανοίγουν το μυαλό σου, σε κάνουν να σκέφτεσαι διαφορετικά, σε μυούν στην κουλτούρα άλλων λαών κι επίσης, ανάλογα με την εργασία σου, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, κάνω μαθήματα αγγλικών. Θυμάμαι ακόμη την πρώτη μου δασκάλα στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό, την κυρία Λουσίλ, που ερχόταν σπίτι, έπινε το καφεδάκι της και μιλούσαμε πάντα αγγλικά, εννοείται. Αν με ρωτήσεις τώρα, θα σου έλεγα ότι πέρα από τα αγγλικά, θα πρέπει να δώσεις σημασία και σε άλλες γλώσσες. Πριν φύγω για μεταπτυχιακό στην Αγγλία είχα ξεκινήσει ισπανικά, μια γλώσσα που τη μιλά η Ισπανία και η Λατινική Αμερική. Μάλιστα, είχα και ισπανόφωνους συμφοιτητές και προσπαθούσα να εξασκώ τη γλώσσα μαζί τους. Γιατί μόνο έτσι τη μαθαίνεις ουσιαστικά. Επίσης, γνώρισα και παιδιά που σπούδαζαν αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί. Κάποιοι από αυτούς, είχαν ξεκινήσει μαθήματα αραβικών. Ναι, μη σου φαίνεται περίεργο. Είχαν σκοπό, μετά το μεταπτυχιακό και σε καιρό έντονης κρίσης στην Ελλάδα, να επιχειρήσουν να βρουν δουλειά σε αραβικές χώρες. Ο ένας μάλιστα, πήγε Ντουμπάι και ο άλλος Σαουδική Αραβία. Το αντικείμενο αυτό είχε (και έχει) μεγάλη ζήτηση στις χώρες αυτές, καθώς βρίσκονται υπό διαρκή ανάπτυξη. Τα αραβικά δε θεωρούνται απαραίτητα, παραμένουν, ωστόσο, σημαντικό προσόν που θα εκτιμηθεί.

Η αγγλική θεωρείται δεδομένη πλέον. Σαφώς και πάντα υπάρχει περιθώριο εξέλιξής της, αλλά γενικά, θεωρείται αυτονόητο ότι τη γνωρίζεις.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε γιατί είναι καλό να μαθαίνεις ξένες γλώσσες;

  1. Γιατί έτσι, μπορείς να συνεννοείσαι με τους ντόπιους. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα, πιο ενδιαφέρον, από το να συζητάς μαζί τους, στη δική τους γλώσσα. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στη Βαρκελώνη, προσπάθησα να «ξεσκονίσω» τα ισπανικά μου κι ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση όταν συνειδητοποίησα πως ναι, μπορεί να τα έχω παραμελήσει λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων (και όταν αφήνεις μια γλώσσα, σε αφήνει κι αυτή), αλλά υπάρχουν μέσα μου, έτοιμα να βγουν στην επιφάνεια υπό τις κατάλληλες συνθήκες!
  1. Γιατί η ξένη γλώσσα είναι φορέας πολιτισμού. Μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα, «μπαίνεις» αυτόματα στον κόσμο που πρεσβεύει αυτή η γλώσσα, μαθαίνεις ενδιαφέροντα πράγματα για την κοινωνία, την ιστορία και τον πολιτισμό της.

 

  1. Γιατί θα ξαφνιαστείς όταν συνειδητοποιήσεις τα κοινά, αλλά και διαφορετικά στοιχεία με τη δική σου γλώσσα, τη μητρική. Θα μάθεις έτσι, καλύτερα, και θα κατανοήσεις τη δική σου γλώσσα.
  2. Γιατί θα σε βοηθήσουν στο να πας τις σπουδές σου ένα βήμα παραπέρα και στο να κάνεις ένα μεταπτυχιακό εκτός Ελλάδος. Η Αγγλία ή η Αμερική είναι η κλασική επιλογή πολλών νέων, καθώς εκεί βρίσκονται κορυφαία πανεπιστήμια. Βέβαια, στην Ιταλία για παράδειγμα, υπάρχουν κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα για τέχνες ή μόδα. Οπότε, μήπως να επενδύσεις στην ιταλική ως δεύτερη γλώσσα; Καλό είναι να το ψάξεις, ανάλογα με τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία που θέλεις να ακολουθήσεις και την αγορά που θέλεις να απορροφηθείς.
  1. Γιατί θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο στη δουλειά σου. Στη δική μου δουλειά, στο χώρο της δημοσιογραφίας και των social media, τα αγγλικά είναι προφανώς απαραίτητα. Τα ισπανικά, με έχουν επίσης βοηθήσει πολύ, όταν έχω πάρει συνέντευξη από ισπανόφωνους καλλιτέχνες ή όταν έχω θελήσει να αποδώσω στα ελληνικά κείμενα και ειδήσεις ισπανικών εφημερίδων. Ευρύτερα, όμως, η αγορά είναι παγκόσμια, δε γνωρίζει γεωγραφικά σύνορα και είναι μεγάλο προσόν να είσαι πολύγλωσσος. Δε χρειάζεται, φυσικά, να σου πω πόσο καίρια είναι η γνώση ξένων γλωσσών σε θέσεις όπως οι διπλωμάτες και οι πρέσβεις.                                                                                 
  2. Ακονίζεις το μυαλό σου. Σε όποια ηλικία και να είσαι.
  1. Γιατί η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι απόδειξη ότι είσαι άνθρωπος που «ψάχνεται», που δε μένει στάσιμος, που είναι ανοιχτόμυαλος.

      8. Γιατί είσαι διατεθειμένος να «αγκαλιάσεις» κάθε κουλτούρα Κατά συνέπεια, αποβάλλεις από              πάνω σου καθετί το ρατσιστικό. Απόψεις ρατσιστικές, ακραίες και προκαταλήψεις δεν   έχουν             καμιά σχέση με σένα.

      9. Γιατί αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου. Αποκτάς αυτοπεποίθηση κι αισθάνεσαι πιο                            σίγουρος  να βγεις εκεί έξω και να γνωρίσεις τον κόσμο!

     10. Γιατί απλά, είναι μια ευχάριστη ενασχόληση. Είναι επιλογή σου, δεν αποτελεί υποχρεωτικό                μάθημα στο σχολείο και είναι μια πολλή ενδιαφέρουσα δραστηριότητα.

Εμείς εδώ,στο L&K , δεσμευόμαστε  για την σωστή εκμάθηση ξένων γλωσσών αλλά και άρτια κατάρτιση, που οδηγεί στην απόκτηση πιστοποιητικών γλωσσομάθειας.