Εκπαιδευτικοί και ερευνητές, υποστηρίζουν πως τα παιδιά που οι γονείς τους ενδιαφέρονται και συμμετέχουν ενεργά στη σχολική τους ζωή, τα πάνε καλύτερα με τα μαθήματα αλλά και με το σχολείο γενικότερα από τα παιδιά που οι γονείς τους παραμένουν σε μία ορισμένη απόσταση.

Τα οφέλη από το γονικό ενδιαφέρον δεν παραμένουν μόνο στα στενά πλαίσια των καλών βαθμών, αλλά δίνουν στο παιδί επιπλέον κίνητρα ώστε να κατανοήσει την αξία της γνώσης, και του δημιουργούν την τάση να συνεχίσει να ενδιαφέρεται για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Από την στιγμή που το παιδί σας είναι σε θέση και σε διάθεση να ακούσει ένα παραμυθάκι για να κοιμηθεί, το βιβλίο θα πρέπει να είναι ένα ισότιμο και αγαπημένο μέλος της οικογένειάς σας.

Κοιτάζοντας μαζί τις εικόνες, ζωγραφίζοντας τα γράμματα στην αρχή, διασκεδάζοντας με τις ιστορίες που του διηγείστε το παιδί μαθαίνει ότι το διάβασμα δεν είναι μία βαρετή υποχρέωση αλλά μία περιπετειώδης εξερεύνηση του κόσμου έξω από το σπίτι.

Συνειδητοποιεί ότι οι σελίδες μπορούν να λύσουν τις απορίες του, να το βοηθήσουν να περάσει ευχάριστα την ώρα του, και να το συνοδεύουν παντού γιατί το βιβλίο δεν είναι τηλεόραση, το βάζεις στην τσέπη σου και πας όπου θες.

Γίνετε το πρότυπο για τα παιδιά σας και διδάξτε τους την αξία της μάθησης και της γνώσης

Εννοείται, ότι εφόσον αποτελείτε ένα πρότυπο για το παιδί σας δεν αρκεί μόνο η διαβεβαίωσή σας ότι είναι για το καλό του. Θα πρέπει να βλέπει ότι τα βιβλία σας αρέσουν και τα διαβάζετε. Βρείτε λίγο χρόνο, όπως το πρωί της Κυριακής, όπου θα συγκεντρώνεστε όλοι μαζί για να διαβάσετε ο καθένας τα δικά του.

Μετά συζητήστε, κάντε ερωτήσεις, πείτε κάτι νέο που σας εντυπωσίασε, ρωτήστε το παιδί τι διάβασε και τι κατάλαβε. Μην περιορίζετε το παιδί στα σχολικά βιβλία, ούτε σε αυτά που θεωρούνται κατάλληλα για την ηλικία του, πάρτε το μαζί σας στο βιβλιοπωλείο και αφήστε το να διαλέξει αυτό που του αρέσει.

Μάθετε τη γνώμη του παιδιού σας

Το να ακούς είναι τέχνη. Αφήστε το να σας εκφράσει τη γνώμη του για τα συμβάντα της ημέρας και το σχολείο του, χωρίς να το διακόπτετε και χωρίς να κρίνετε αυτά που λέει. Με αυτό τον τρόπο θα το ενθαρρύνετε ώστε να μπορεί να έχει άποψη, να την εκθέτει και να υπερασπίζεται τον εαυτό του στα προβλήματα και τις ανησυχίες που θα του παρουσιαστούν στην τάξη.

Μην αμελείτε να το ρωτάτε «πως ήταν το σχολείο σήμερα;». Ακόμη εάν η απάντηση του είναι το κλασικό «καλά», από τη συμπεριφορά και το ύφος του θα καταλάβετε πως αισθάνεται. Είναι σε γενικές γραμμές χαρούμενο ή κάνει αρνητικά σχόλια; Συζητάει για τα άλλα παιδιά ή δυσκολεύεται να δημιουργήσει φιλίες; Είναι σημαντικό να έχετε μια καλή, συνεχή επικοινωνία μεταξύ σας ώστε να εντοπίζετε κάθε πρόβλημα στην αρχή του.

Πως να του καλλιεργήσετε την αγάπη για μάθηση;

Η αγάπη για τη μάθηση καλλιεργείται και μεταδίδεται, πρέπει όμως πρώτα να τη διαθέτετε. Το καλύτερο παράδειγμα για το παιδί σας είναι η δική σας διάθεση, να παρακολουθείτε τις εξελίξεις, να διαβάζετε βιβλία, εφημερίδες, να ψάχνετε πληροφορίες, να έχετε απορίες και να προσπαθείτε να τις λύσετε. Η όρεξη με την οποία μεταχειρίζεστε ακόμη και τα δικά του βιβλία του δείχνει αν πραγματικά τα αγαπάτε ή τα βλέπετε σαν μία ακόμη υποχρέωση.

Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τη φυσιολογική περιέργεια που έχουν τα παιδιά για τον κόσμο που τα περιβάλλει, μέσα από επισκέψεις σε μουσεία, εκπαιδευτικές εκπομπές στην τηλεόραση, παιχνίδια. Κάντε ερωτήσεις όπως «από πού έρχεται ή βροχή;» «γιατί δεν χιονίζει το καλοκαίρι;». Μαζί με το παιδί σας ίσως μάθετε και εσείς πολλά καινούργια ενδιαφέροντα πράγματα.


Τα μαθήματα της άλλης μέρας

Κάθε δάσκαλος θα σας πει ότι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας με τα μαθήματα που πρέπει να γράψει για την άλλη μέρα είναι να του τα κάνετε εσείς. Άλλη εντελώς αντιπαραγωγική συμπεριφορά είναι να του επισημαίνετε ότι όλα αυτά είναι πάρα πολλά, ή να το αφήνετε να διαβάζει με την τηλεόραση ανοιχτή.

Είναι εύκολο να βάλετε σωστά θεμέλια στον τρόπο που μελετά το παιδί σας. Καταρχάς φροντίστε το γραφείο του να βρίσκεται σε ένα ήρεμο σημείο του σπιτιού, καλά φωτισμένο ώστε να μπορεί να εργάζεται χωρίς περισπασμούς και κούραση. Το παιδί θα πρέπει να τελειώσει τα μαθήματα του, και μετά να δει τηλεόραση, να παίξει ή να πάρει τηλέφωνο τους φίλους του. Να είστε πάντα στη διάθεσή του να απαντήσετε στις απορίες του, και να ελέγχετε αν έχει κάνει όλα του τα μαθήματα.

Φυσικά θα έχει το μπράβο σας και την αναγνώρισή σας γιατί καταφέρνει και αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του. Ενισχύστε την προσπάθεια του με εξωσχολικές δραστηριότητες. Ανάλογα με τα μαθήματα που έχει στο σχολείο αναζητείστε επιπλέον πληροφορίες, σε λογοτεχνικά βιβλία, στα μουσεία, στο σινεμά ακόμη και στο internet. Χρησιμοποιείτε τη φαντασία σας, θα εμπλουτίσετε τις δικές σας γνώσεις εξίσου με τις δικές τους.

Πηγή: tvsmile