Ένα από τα σημαντικότερα δώρα που μπορεί να προσφέρει ένας γονιός στο παιδί του είναι να του δώσει αυτοπεποίθηση. Η πίστη στον εαυτό μας και στις ικανότητες μας είναι η κινητήριος δύναμη για να δοκιμάζουμε καινούριες προκλήσεις στη ζωή και να εξελισσόμαστε ως άνθρωποι. Ως γονείς μπορούν να κάνουν πολλά για να βοηθήσουν το παιδί τους να πιστεύει στον εαυτό του.
Τι είναι η αυτοπεποίθηση;
Η αυτοπεποίθηση ορίζεται ως η απόλυτη πίστη προς τον εαυτό και τις ικανότητες μας και συμπεριλαμβάνει τον αυτοσεβασμό και την πεποίθηση ότι είμαστε ικανοί να φέρουμε εις πέρας και να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση, δίλλημα ή εμπόδιο παρουσιαστεί στη ζωή μας.
Η αυτοπεποίθηση είναι αυτά που λέμε στον εαυτό μας για τον εαυτό μας. Όταν ένα παιδί έχει αυτοπεποίθηση, φαίνεται από χιλιόμετρα μακριά. Συνήθως αυτά τα παιδιά είναι πιο χαμογελαστά, ήρεμα και ταυτόχρονα δυναμικά και χαρούμενα. Διεκδικούν αυτά που χρειάζονται αλλά δεν απογοητεύονται όταν δεν τα καταφέρνουν. Είναι τα παιδιά που πιστεύουν στις ικανότητές τους και βλέπουν θετικά τον εαυτό τους, αποδεχόμενα τα ελαττώματα τους. Νιώθουν καλά με την προσπάθεια που θα καταβάλλουν, άσχετα με το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι όποιος έχει αυτοπεποίθηση έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει στους σημαντικούς για εκείνον τομείς αλλά και περισσότερες πιθανότητες στην ευτυχία.
Μερικές Συμβουλές
Εστίασε στην προσπάθεια
Όσο το παιδί είναι μικρό, άφησέ το να προσπαθεί με ό,τι καταπιάνεται. Μην του φτιάξεις εσύ το παζλ, μην βάλεις εσύ τον κύβο επάνω στον άλλο, μην ξεκολλήσεις εσύ το αυτοκόλλητο. Δείξε του πώς γίνεται και άφησέ το να το προσπαθήσει, μην εστιάσεις στο αν το κατάφερε, αλλά στην προσπάθεια. Πες το «μπράβο» πριν το αποτέλεσμα!
Ενθαρρύνετε τη σκληρή δουλειά
Είτε εξασκείται σκληρά στο πιάνο, είτε σε δύσκολες μαθηματικές εργασίες, το παιδί σας πρέπει να μάθει να κοπιάζει. Έτσι θα αισθανθεί περήφανο με το αποτέλεσμα όταν έρχεται. Προσέξτε μόνο μην του ασκήσετε υπερβολική πίεση φτάνοντας στο άλλο άκρο, της καταπιεστικής εργασίας.
Αφήστε τα να ζήσουν την παιδική τους ηλικία
Μην περιμένετε από το παιδί σας να συμπεριφερθεί σαν ενήλικας. Αν το σπρώχνετε να μεγαλώσει πριν την ώρα του το αποτέλεσμα θα είναι να συγκρίνει τον εαυτό του με άτομα μεγαλύτερα. Αυτό είναι άδικο και θα το αποθαρρύνει καθώς δεν θα μπορεί να φτάνει τις προσδοκίες σας.
Ενθαρρύνετε την περιέργεια
Μερικές φορές τα παιδιά μας κουράζουν με τις ατέλειωτες ερωτήσεις τους, αλλά ακόμη και αν δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις είναι καλό να μην τα αποθαρρύνουμε από το να ρωτάνε. Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που ενθαρρύνονται να ρωτάνε και παίρνουν πειστικές απαντήσεις από τους γονείς τους σε μικρή ηλικία, συνεχίζουν να ψάχνουν τη γνώση και αργότερα στο σχολικό περιβάλλον σε αντίθεση με αυτά που κάθε τους ερώτημα αποσιωπάται.
Η παγίδα της υπερπροστατευτικότητας
Προσπάθησε να μην τον έχεις σαν πρίγκιπα ή πριγκίπισσα… Μην ξεχνάς ότι η δουλειά σου είναι να τον/την προετοιμάσεις για τον πραγματικό κόσμο, στον οποίο μπορεί να νιώσει απογοητεύσεις, να ακούει συχνά «όχι» και ίσως να χρειάζεται να αντιμετωπίσει μόνος πολλές και ίσως δύσκολες καταστάσεις. Χρειάζεται να του δημιουργήσεις την πεποίθηση ότι μπορεί να τα καταφέρει στα δύσκολα.
Μην θέτεις μη ρεαλιστικούς στόχους
Πες στο παιδί «ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις» αλλά μην θέτεις στόχους που δεν είναι έτοιμο να πετύχει. Θα απογοητεύεται βλέποντας ότι δεν τα καταφέρνει ποτέ και θα κατηγορεί τον εαυτό του.
Δώστε τους νέες προκλήσεις
Ενισχύοντας συνεχώς το πεδίο των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους, τα βοηθάτε να αναπτύσσονται με αυτοπεποίθηση. Κάθε φορά που πετυχαίνουν ένα νέο στόχο –να μάθουν ποδήλατο χωρίς βοηθητικούς τροχούς, να μαγειρέψουν ακολουθώντας μια συνταγή κ.α.- ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών τους.
Αποφύγετε τις εξαιρέσεις
Μην ενδίδετε στην ειδική μεταχείριση των παιδιών, κατεβάζοντας τον πήχη για να τον περάσουν. Το να έχουν ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα είναι θεμελιώδες για την αυτοπεποίθησή τους.
Τα λάθη είναι για να μαθαίνουμε, δείξτε το
Αντί να επικρίνετε τα παιδιά σας σκληρά για τα λάθη τους και να αναλώνεστε σε κηρύγματα, δοκιμάστε να τα βοηθήσετε να πάρουν μαθήματα απ’ αυτά. Μην διορθώνετε όμως ποτέ τα δικά τους λάθη. Δείξτε τους με υποστηρικτικό και θετικό τρόπο πώς να το κάνουν μόνα τους.
Δείξτε τους μέσα από το παράδειγμα σας
Μέχρι την εφηβεία τα παιδιά σας βλέπουν σαν τους ήρωες τους. Αξιοποιείστε αυτή την ευκαιρία για να τους δώσετε ένα θετικό παράδειγμα στον τρόπο που αντιμετωπίζετε τη σκληρή δουλειά, την επιτυχία, την αποτυχία και τους άλλους ανθρώπους.
Μην τους λέτε ότι ανησυχείτε γι’ αυτά
Το να εκφράζετε με λόγια ή να δείχνετε με την συμπεριφορά σας ότι ανησυχείτε για το παιδί σας –τη σχολική του απόδοση, τις κακές του συνήθειες και άλλα είναι σαν να του δίνετε μία αρνητική ψήφο εμπιστοσύνης. Στέλνετε στο παιδί το μήνυμα ότι δεν πιστεύετε ότι θα τα καταφέρει γι’ αυτό κι ανησυχείτε.
Και τέλος…
Εσύ είσαι το πρότυπό του
Το παιδί παρακολουθεί αδιάκοπα και μιμείται την συμπεριφορά σου. Η δική σου πεποίθηση για τον εαυτό σου θα μεταφερθεί και στο παιδί σου. Aν όταν κάνεις ένα λάθος τα βάζεις με τον εαυτό σου και αντιδράς άσχημα, το παιδί το βλέπει και σκέφτεται «τα λάθη δεν επιτρέπονται, είναι κάτι κακό» Έτσι, όποτε κάνει κάτι λάθος, ακόμη κι αν σε εκείνο προσέχεις τη συμπεριφορά σου, εκείνο θα θυμάται πώς αντιδράς εσύ σε ανάλογες περιστάσεις.