Ακούγοντας τη λέξη ρομποτική, πολλοί δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς είναι και κάποιοι άλλοι παρερμηνεύουν τη σημασία της. Οι περισσότεροι αναρωτιούνται τι είναι η ρομποτική και κυρίως αν η ρομποτική είναι για όλους.
 

Τι είναι η ρομποτική;

Η ρομποτική είναι ένας κλάδος της μηχανικής, που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των μηχανών. Ασχολείται με το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη χρήση ρομπότ, καθώς και την επιστήμη των υπολογιστών, τον προγραμματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη. 
Η ιστορία της ρομποτικής έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και σήμερα η χρήση της έχει εξαπλωθεί σε πάρα πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας και όχι μόνο.
Η λέξη ρομπότ προέρχεται από τη λέξη robota που σημαίνει εργασία.Η ιστορία της ρομποτικής ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν και η εξέλιξή της μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακή.
Οι μηχανές έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τον άνθρωπο σε κάποιες εργασίες, κυρίως στη βιομηχανία, αλλά και στην ιατρική. Με τη ρομποτική συνδυάζεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων και η φυσική δραστηριότητα.
Τα ρομπότ έχουν έναν «εγκέφαλο – επεξεργαστή», έναν ανιχνευτή κίνησης και κάποια αισθητήρια με τα οποία αντιλαμβάνονται τα δεδομένα και ενεργούν με τους κινητήρες που διαθέτουν. Σε πολλές ταινίες μάλιστα τα ρομπότ παρουσιάζονται με ανθρώπινη μορφή να εκτελούν διάφορες εργασίες. Όλο αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Επίσης, είναι μία από τις δραστηριότητες για παιδιά και για ενήλικες, που ακολουθεί το μοντέλο εκπαίδευσης S.T.E.M.

Τι σημαίνει S.T.E.M.; 

Πρόκειται για ακρωνύμιο από τα αρχικά των λέξεων:
Science, Technology, Engineering, Mathematics

Αυτή ή μέθοδος, δηλαδή, συνδυάζει Φυσική, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά.

Επομένως, σε ένα εργαστήριο ρομποτικής, μπορεί ο μαθητής να έρθει σε επαφή:

 • Με τη Φυσική
  Με αυτό τον τρόπο μελετά την κίνηση, τη μεταφορά ενέργειας και την τριβή μεταξύ των υλικών
   
 • Με τον Προγραμματισμό
  Θα πρέπει να προγραμματίσει τους αισθητήρες και να κάνει το ρομπότ να κινείται σύμφωνα με κάποιον αλγόριθμο δίνοντάς του έτσι ψηφιακή νοημοσύνη
   
 • Με τη Μηχανική
  Μαθαίνει να κατασκευάζει και να συναρμολογεί με ακρίβεια
   
 • Με τα Μαθηματικά
  Καλείται να υπολογίσει εμβαδόν, μήκος ή περίμετρο, να μετρήσει διαστάσεις και να βρει αναλογίες
   

Ποιά είναι τα οφέλη της ρομποτικής;

Συνδυάζοντας όλα αυτά τα αντικείμενα μαζί η εκπαιδευτική ρομποτική προσφέρει:

 • αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
 • δημιουργικότητα
 • συνεργασία με τα μέλη της ομάδας
 • παρατηρητικότητα
 • ερευνητικό πνεύμα
 • ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
 • ικανότητα λήψης αποφάσεων

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

Η ρομποτική είναι για όλους. Ήδη από την προσχολική ηλικία μπορεί ένα παιδί να ασχοληθεί με τη ρομποτική, αλλά όχι με τον τρόπο που μπορεί κάποιος να φαντάζεται. 
Υπάρχουν εκπαιδευτικά σετ ρομποτικής που είναι ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά προσχολικής ηλικίας και με πολύ διασκεδαστικό τρόπο, που ταιριάζει στην ηλικία τους, τα εισάγουν στον κόσμο του STEM και του προγραμματισμού. Μαθαίνουν για τη μηχανική και καλλιεργούν την κριτική τους ικανότητα επιλύοντας προβλήματα.

Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα ρομποτικής και S.T.E.M. σε κάποιο εργαστήριο ρομποτικής για παιδιά ή ακόμη και στον παιδικό σταθμό, μια που τα τελευταία χρόνια η ρομποτική έχει μπει και στο χωρό της προσχολικής εκπαίδευσης.
Επιπλέον, με τον κατάλληλο εξοπλισμό για το STEM  στην προσχολική ηλικία μπορούν να εξοικειωθούν με τη ρομποτική ακόμη και στο σπίτι. 

Για μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας 5-12 υπάρχουν τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ) είτε δημοτικά είτε ιδιωτικά, όπου εκτός από άλλες δραστηριότητες, μπορούν να ασχοληθούν με την κατασκευή ρομπότ για παιδιά, να διαβάσουν βιβλία ρομποτικής, να παίξουν με παιχνίδια ρομπότ και να μάθουν πώς να φτιάχνουν ένα ρομπότ εντελώς μόνα τους. 
Φυσικά, υπάρχουν και εργαστήρια ρομποτικής που ασχολούνται αποκλειστικά με τη ρομποτική και τη μέθοδο S.T.E.M. και εκεί μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα ή σεμινάρια ακόμη και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, εκπαιδευτικοί και γενικά όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν αυτό το αντικείμενο υπό την καθοδήγηση των έμπειρων δασκάλων ρομποτικής.

Η Ρομποτική στην Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή

Τα τελευταία χρόνια η ρομποτική έχει μπει στο χώρο της εκπαίδευσης και έχει στόχο να δημιουργήσει σκεπτόμενα άτομα με δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων και αυτοπεποίθηση. Επίσης, η ρομποτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην Ειδική Αγωγή προσφέροντας πολλά οφέλη σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, αυτισμό, ΔΕΠΥ ή δυσλεξία.

Σεμινάρια ρομποτικής και διαγωνισμοί

Σεμινάρια ρομποτικής μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος είτε είναι

 • παιδαγωγός προσχολική ηλικίας
 • εκπαιδευτικός όλων των βαθμίδων
 • γονιός
 • οποιοσδήποτε ενήλικας ανεξαρτήτως ειδικότητας

και μπορεί να πάρει πιστοποίηση διδασκαλίας από πιστοποιημένους εκπαιδευτές της ρομποτικής .
Τα σεμινάρια αυτά στόχο να μάθουν στους συμμετέχοντες, που τα παρακολουθούν, τον τρόπο σκέψης και επίλυσης προβλημάτων μέσω του προγραμματισμού και της μεθόδου S.T.E.M. 
Επίσης, γίνονται και διαγωνισμοί ρομποτικής που μπορούν να χαρίσουν πολλές  διακρίσεις στους συμμετέχοντες.