Το μουσείο του σήμερα έχει άμεση σχέση με τη δομή και την εξέλιξη της κοινωνίας την οποία επηρεάζει με τρόπο άμεσο και καθοριστικό. Για να το κατανοήσουμε πλήρως αυτό το γεγονός αρκεί να ανατρέξουμε στον ορισμό που δίνει το Διεθνές Συμβούλιο για τα Μουσεία (ICOM: International Council of Museums) για τα μουσεία ως ένα «μη κερδοσκοπικό, μόνιμο ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας και της εξέλιξής της, ανοιχτό στο κοινό, το οποίο αποκτά, διατηρεί, ερευνά, επικοινωνεί και εκθέτει την απτή και άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντός της για λόγους εκπαίδευσης, μελέτης και διασκέδασης». Από τον παραπάνω ορισμό προκύπτει εύλογα το συμπέρασμα ότι στον πυρήνα της σύστασης του σύγχρονου μουσείου βρίσκεται ο ίδιος ο άνθρωπος και κατ’ επέκταση η πολιτιστική του κληρονομιά. Ωστόσο η προσοχή του μουσείου δεν ήταν πάντα στραμμένη στην ενίσχυση της σωστής σύστασης της κοινωνίας και βέβαια ο χαρακτήρας του δεν ήταν πάντα τόσο ανθρωποκεντρικός.
Η πρώτη επίσημη αναφορά ενός μουσείο με δημόσιο χαρακτήρα τοποθετείται γύρω στα 1683 στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου όπου εμφανίζεται το πρώτο εταιρικό σώμα που δέχεται ιδιωτική συλλογή, δημιούργει τις απαραίτητες κτηριακές εγκαταστάσεις για να τη φιλοξενήσει και καταστεί επιτρεπτή την προσβασιμότητα του από το κοινό. Ο κοινωνικός ρόλος βέβαια του μουσείου, δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα και μάλιστα άμεσα σε μεμονωμένα άτομα, αλλά σε ένα κοινωνικό σύνολο το οποίο έχει τις κατάλληλες υποδομές για να δεχτεί αυτή την αλλαγή. Με λίγα λόγια, το μουσείο δεν προσπαθεί να πάρει τη θέση της οικογένειας και του σχολείου στην εκπαίδευση του ανθρώπου, αλλά προσπαθεί να συμβάλει στη καλή κατανόηση των θεμάτων του πολιτισμού ο οποίος αποτελεί την ιστορία του ίδιου του ανθρώπινου είδους και της εξέλιξής του.
Ας δούμε τώρα μερικά μουσεία που είναι κατάλληλα για παιδιά:
~Είναι απίστευτο, τα πόσα νέα πράγματα μπορεί να μάθει ένα παιδί μέσα από μια βόλτα σε κάποιο από τα παρακάτω παιδικά μουσεία που βρίσκονται στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να είσαι στην Αθήνα, υπάρχουν μουσεία στη Θεσσαλονίκη, τη Ξάνθη, τη Πάτρα, τη Κρήτη και το Ναύπλιο, όπου τα παιδιά μπορούν να περάσουν δημιουργικά το απόγευμά τους ή το σαββατοκύριακο.~
Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
- Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο κοινωφελούς χαρακτήρα με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό. Ιδρύθηκε το 1987. Σκοπός του Σωματείου “Ελληνικό Παιδικό Μουσείο” είναι να βοηθήσει τα παιδιά, από τη προσχολική τους ηλικία, να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες, οι οποίοι με σεβασμό για την ατομικότητά τους θα αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και την αίσθηση της ανάγκης να συμβάλλουν στη κοινότητα που ζούν. Ο σκοπός απευθύνεται σε όλα τα παιδιά χωρίς εξαίρεση, στις οικογένειες, στη σχολική κοινότητα και σε όσους ενδιαφέρονται για την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών ή σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτά.
Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
- Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι ένα πρωτοποριακό Μουσείο, από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 5 έως 14 ετών. Μαθαίνοντας, μέσω της Τέχνης, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ακολουθεί το αρχικό του όραμα. Σκοπός του Μουσείου είναι η ανάδειξη της μοναδικότητας της Παιδικής Τέχνης. Στόχος του να προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την Τέχνη από την παιδική ηλικία. Απευθύνεται στα παιδιά και στους ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Προσφέρει διεξόδους που ένας ενήλικος έχει στερηθεί προ πολλού και ένα παιδί έχει ανάγκη να βιώνει κάθε μέρα. Επιδιώκει τη συνεργασία με Φορείς, επιστήμονες και ερευνητές που ενδιαφέρονται για την Παιδική Τέχνη. Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν 7.000 έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών, που εμπλουτίζονται κάθε χρόνο. Προτείνει μια διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία, μέσω της Τέχνης και συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας γενιάς νέων με ενδιαφέρον για τον πολιτισμό.
Μουσείο συναισθημάτων παιδικής ηλικίας
- Εργαστήρια για Μικρούς & Μεγάλους. Μετά τη λειτουργία της έκθεσης του μουσείου, πραγματοποιούνται εργαστήρια, ειδικά σχεδιασμένα για να συμμετέχουν οικογένειες, μικροί και μεγάλοι μαζί, τα οποία χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ…ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ!
- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΟΪΣΤΟΡΙΕΣ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ!
- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ…ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ!
Ελληνικός Κόσμος Κέντρο Πολιτισμού
- Τα προγράμματα αυτά έχουν σχεδιαστεί ειδικά και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό – Εκπαιδευτικό Τμήμα. Περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο πάνω σε θέματα που αφορούν την πλούσια ελληνική αλλά και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση. Τα παιδιά παρακινούνται να συνεργαστούν, να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται σε όλους τους άρτια εξοπλισμένους στεγασμένους και υπαίθριους χώρους του «Ελληνικού Κόσμου»
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών
- Ψυχαγωγία, γνώση, βιωματική δράση είναι και φέτος η καρδιά των οικογενειακών προγραμμάτων. Παιδιά ηλικίας 4-6 και 7-16 ετών, μαζί με τους γονείς/συνοδούς τους, θα μπουν σε πρωτόγνωρους ρόλους και θα ανακαλύψουν με τις αισθήσεις τους όσα έχουν να τους αφηγηθούν οι Συλλογές του Μουσείου.
Μουσείο Ακρόπολης
- Το Μουσείο Ακρόπολης υποστηρίζει την ανεξάρτητη επίσκεψη με τη δωρεάν διάθεση σακιδίων, καθώς και φυλλαδίων εξερεύνησης για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η οικογένεια έχει τη δυνατότητα μιας γρήγορης και απλής περιήγησης με το παιδί χρησιμοποιώντας ένα από τα φυλλάδια εξερεύνησης ή μιας μεγαλύτερης σε διάρκεια και πιο σύνθετης χρησιμοποιώντας ένα από τα δανειστικά σακίδια, τα οποία περιλαμβάνουν επιπλέον και παιχνίδια. Το υλικό αυτό έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. Τα Δανειστικά σακίδια περιέχουν διάφορα παιχνίδια και δραστηριότητες με βάση τα εκθέματα που υποστηρίζονται από πολύχρωμες, σχεδιασμένες για παιδιά εικόνες εκθεμάτων. Οι δραστηριότητες του σακιδίου προϋποθέτουν τη συνεργασία όλων των μελών της οικογένειας για την επίλυση των προκλήσεών του. Οι Εξερευνήσεις για παιδιά και γονείς αφορούν θεματικές δραστηριότητες που προσανατολίζουν τις οικογένειες σε ένα «μονοπάτι» εκθεμάτων στις αίθουσες του Μουσείου. Απαιτούν λιγότερο χρόνο και προσπάθεια από τη δράση με το σακίδιο αλλά εξακολουθούν να προσφέρουν μια δομημένη δραστηριότητα που μετατρέπει τη μουσειακή επίσκεψη σε διασκεδαστική δράση.
Μουσείο Πειραμάτων
- Τι είναι το Μουσείο Πειραμάτων; Χώρος, αυστηρά… για παιδιά, χωρίς ταμπέλες «Μην αγγίζετε!», εκπαιδευτικό παιδικό μουσείο δράσης όπου δεν «βλέπω»… άλλα «κάνω». Στεγάζεται σε ένα σύγχρονο και ασφαλές κτήριο, στην Καισαριανή.
Μουσείο Αφής
- Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών, πραγματοποιούνται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες κατόπιν συνεννοήσεως. Τα παιδιά παρακινούνται να αγγίξουν τα εκθέματα, να τα ψηλαφίσουν, να προβληματιστούν και να αυτενεργήσουν. Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών παιχνιδιών εκτός των άλλων τα ευαισθητοποιεί και σε θέματα που αφορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης.
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
- Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου συμβάλλουν στην έγκυρη γνώση και στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης. Απευθύνονται στους μαθητές, στους φοιτητές, στους εκπαιδευτικούς, καθώς και στο ευρύ κοινό. Ήδη από το 1974 ομάδες μαθητών από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται το Μουσείο και ξεναγούνται στους εκθεσιακούς του χώρους. Εκτός από τις παρουσιάσεις των χώρων, που απευθύνονται σε οργανωμένες ομάδες επισκεπτών, το Εκπαιδευτικό Τμήμα είναι ανοιχτό για συνεργασία με εκπαιδευτικούς, φοιτητές, εθελοντές, μουσειοπαιδαγωγούς και εμψυχωτές για την υλοποίηση προγραμμάτων, εργασιών και παιδικών εργαστηρίων, που σχετίζονται με το αντικείμενο του Μουσείου και έχουν σκοπό:
– την εξοικείωση με το φυσικό περιβάλλον,
– την κατανόηση των σχέσεων αλληλεξάρτησης που αναπτύσσονται σ’ αυτό,
– την ευαισθητοποίηση του κοινού στους κινδύνους που διατρέχει το φυσικό περιβάλλον σήμερα και
– την ενεργοποίηση στην κατεύθυνση της διαφύλαξής του.
Πλανητάριο Ιδρύματος Ευγενίδου , στο Παλαιό Φάληρο
- To νέο ψηφιακό Πλανητάριο του Ευγενίδειου Ιδρύματος, είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ψηφιακό πλανητάριο στον κόσμο. Σε μια υπερσύγχρονη αίθουσα προβολών, χωρητικότητας 280 ατόμων, με ειδικά σχεδιασμένα κεκλιμένα καθίσματα διαδραστικής συμμετοχής, το νέο Ευγενίδειο Πλανητάριο προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να πραγματοποιήσει ένα μοναδικό εικονικό ταξίδι στα άστρα. Από τα πιο θεαματικά προβολικά συστήματα που περιλαμβάνει το νέο πλανητάριο είναι τρία συστήματα τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας που καλύπτουν όλη την οθόνη. Εκτός από την αίθουσα προβολών, το πλανητάριο διαθέτει 1.800 τ.μ. εκθεσιακών χώρων, ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο και μια επιστημονική βιβλιοθήκη.
Σπαθάρειο Μουσείο
- Όταν η όρεξη του μεγάλου καραγκιοζοπαίχτη Ευγένιου Σπαθάρη συνάντησε την θέληση του δήμου Αμαρουσίου, το πανέμορφο νεοκλασικό της πλατείας Κασταλίας μετατράπηκε σε ένα «καταφύγιο» της τέχνης του θεάτρου σκιών. Σταδιακά, η αυλή μετατράπηκε σε μόνιμο Καραγκιοζοθέατρο που ξετρελαίνει τους μικρούς φίλους του μουσείου. Όσο για τα εκθέματα, στις αίθουσες του μουσείου μπορείτε να περιηγηθείτε με τα παιδιά σας ανάμεσα στις διάφορες φιγούρες έμπειρων καλλιτεχνών του είδους και να μάθετε τα πάντα για την κατασκευή τους και τα εφέ των παραστάσεων.
Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
- Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι το δεύτερο πολυθεματικό Μουσείο και ταυτόχρονα ένας πολιτιστικός φορέας που ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1997, από μία ομάδα εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, μουσειολόγων και ανθρώπων του πολιτισμού που πίστευαν στον εθελοντισμό, με αγάπη για τα παιδιά και θέληση προσφοράς στα κοινά. Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έxoντας σκοπό να προσφέρει μία εναλλακτική πρόταση στο χώρο της εκπαίδευσης – ψυχαγωγίας, δημιούργησε ένα Μουσείο πολυχώρο που προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον και τα κίνητρα στα παιδιά να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά μουσειακά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια, με σκοπό την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, την καλλιέργεια των ικανοτήτων, την αύξηση των γνώσεων, την ευαισθητοποίηση στην διαφορετικότητα. Κεντρικό σημείο της φιλοσοφίας του Μουσείου είναι η πεποίθηση, ότι τα πραγματικά αντικείμενα, οι άμεσες εμπειρίες και η ψυχαγωγία ενισχύουν την διαδικασία της μάθησης. Λειτουργεί σαν εργαστήρι που ενεργοποιεί, υποστηρίζει, εμπνέει, δυναμώνει και διευρύνει τη γνώση και τη φαντασία. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 4 έως 12 ετών και ο τρόπος προσέγγισης του προσαρμόζεται κάθε φορά στην ηλικία του κοινού του. Στα παιδιά 4 έως 6 ετών απευθύνεται με βιωματικές εμπειρίες, ενώ στα παιδιά 7 έως 12 ετών με θέματα κλιμακούμενου επιπέδου δυσκολίας και έρευνας και τα προτρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους συλλογές αλλά και να τις παρουσιάσουν στο χώρο του Μουσείου.
Ολυμπιακό Μουσείο
- Το Ολυμπιακό Μουσείο, για δέκατη τρίτη χρονιά, υποδέχεται κάθε Σάββατο πρωί, τους μικρούς του φίλους, που συμμετέχουν στα πιο δημιουργικά και ενθουσιώδη εκπαιδευτικά εργαστήρια της πόλης, που δικαίως έχουν κερδίσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη των γονιών. Έτσι, με την καινούργια χρονιά ο πήχης ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά, ώστε η βιωματική και ενεργητική μάθηση των παιδιών μέσω των εργαστηρίων να γίνεται τρόπος διασκέδασης, προσφέροντας όμορφες και ευχάριστες στιγμές. Το εργαστήριο της Μουσικοκινητικής Αγωγής και Ελεύθερης Έκφρασης αναμένει τους μικρούς φίλους για να ταξιδέψουν σε φανταστικούς κόσμους γεμάτους μουσική, κίνηση και παιχνίδια ενώ, το εργαστήριο της Μαγειρικής και Υγιεινής Διατροφής αναμένει την επιστροφή των μαγείρων για νέους γαστρονομικούς πειραματισμούς, εμπνευσμένους από τους Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Θεατρική Ακαδημία είναι έτοιμη να μοιράσει νέους ρόλους και να ανεβάσει καινούργιες παραστάσεις ανακαλύπτοντας τα μυστικά του θεάτρου εντός και εκτός σκηνής. Τέλος, εγκαινιάζεται και το καινούργιο εργαστήριο Μουσειοπαιδαγωγικής! Μέσα από τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης, οι μικροι εξερευνητές θα ανακαλύψουν ιστορίες και μύθους των Ολυμπιακών Αγώνων, θα ασχοληθούν με αθλήματα και… πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
Μουσείο παιδικής Ηλικίας «Σταθμός»
- Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα από την ίδρυση του είχε με ιδιαίτερη ευαισθησία προβληματιστεί πάνω στο θέμα «Παιδί – Μουσείο». Είναι το πρώτο Μουσείο στην Ελλάδα που ξεκίνησε προγράμματα πάνω στο αντικείμενο αυτό, τα οποία και είχαν πανελλαδική εμβέλεια.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
- Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, υφίσταται θεσμικά από το 1980. Ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το Δεκέμβριο του 1980 στα πλαίσια της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Μουσείο Παιδείας (Πάτρα)
- Το Μουσείο Παιδείας αποτελεί μονάδα του Εργαστηρίου του Ιστορικού Αρχείου Νεοελληνικής και Διεθνούς Εκπαίδευσης, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Το Εργαστήριο του Ιστορικού Αρχείου λειτουργεί από το 1996. Ιδρυτής του Εργαστηρίου και του Μουσείου είναι ο ομότιμος καθηγητής κ. Μπουζάκης Σήφης. Στον χώρο του Μουσείου εκτίθενται ιστορικά εκπαιδευτικά τεκμήρια που συγκεντρώθηκαν τόσο από σχολεία της περιοχής όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα.