Ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και για το λόγο αυτό, οφείλουμε να αποδεχόμαστε τους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκεύματος, χρώματος ή σεξουαλικών προτιμήσεων. Δυσάρεστα φαινόμενα εκτυλίσσονται καθημερινά δίπλα μας.

Το χειρότερο όμως είναι πως αν και οι περισσότεροι το θεωρούν ως τάση εποχής (ή μόδα), τα φαινόμενα ρατσισμού συνεχίζονται αδιάκοπα. Οι νέες γενιές, δυστυχώς δε θα πρέπει να ακολουθήσουν αντίστοιχες πρακτικές. Το μπαλάκι «πέφτει» στους νέους γονείς, που οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι και να «μπολιάσουν» τη σκέψη των παιδιών τους, με σαφή επιχειρήματα για το τι ισχύει πραγματικά. Σας παρουσιάζουμε 5 συμβουλές για να μιλήσετε στα παιδιά σας για το ρατσισμό.

Συζητήστε το Πολλοί είναι οι γονείς που φοβούνται να μιλήσουν για ένα τόσο λεπτό θέμα. Βγάλτε από το μυαλό σας αντίστοιχες σκέψεις, καθώς με τα κατάλληλα παραδείγματα, μπορείτε να καταστήσετε σαφή την πραγματικότητα στα παιδιά σας. Βρείτε στιγμές διδαχής Δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Ακούστε τα σχόλια που πιθανώς θα κάνουν τα παιδιά σας για διαφορετικότητα (π.χ. χρώμα δέρματος) και ξεκινήστε.

Εναλλακτικά μια καλή αρχή θα ήταν κάποιο βιβλίο ή παραμύθι που μπορεί να έχει αντίστοιχα φαινόμενα. Πάρτε ακόμα και παραδείγματα από την καθημερινότητά σας, ή όσο θα παρακολουθείτε μαζί τηλεόραση. Κάντε το να καταλάβει Εάν το παιδί σας είναι προσχολικής ηλικίας μπορείτε να του δείξετε πως το διαφορετικό χρώμα δεν επηρεάζει την ουσία των πραγμάτων. Πάρτε για παράδειγμα ένα άσπρο και ένα σκούρο αυγό και σπάστε τα για να του δώσετε να καταλάβει πως στο εσωτερικό είναι ίδια. Αν πάλι έχετε μεγαλύτερο παιδί, δώστε του να καταλάβει την αίσθηση της στέρησης ελευθερίας και της σκλαβιάς, που αντιμετώπιζαν στο παρελθόν οι έγχρωμοι. Τα προκατειλημμένα σχόλια δεν κάνουν κάποιον απαραίτητα ρατσιστή.

Ως γονείς πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μην ταράζεστε με ό,τι κι αν ακούσετε. Ρωτήστε το παιδί σας γιατί πιστεύει κάτι τέτοιο και προσπαθήστε με παραδείγματα να καταρρίψετε τα στερεότυπά του. Γίνετε το παράδειγμα προς μίμηση. Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε τις προκαταλήψεις των παιδιών σας. Δείξτε τους πως δεν έχετε το παραμικρό πρόβλημα με άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων ή χρώματος.

Τα άτομα που έχουν εμπειρία από πολυπολιτισμικές κοινωνίες και γνωρίζουν να προσαρμόζονται και να συμπεριφέρονται κατάλληλα, είναι βέβαιο πως θα έχουν παιδιά με μη ρατσιστικές αντιλήψεις. 

Πηγή: superdad