Πόσες φορές δεν έχετε βρεθεί να διαβάζετε ένα βράδυ πριν πάτε να δώσετε εξετάσεις, προσπαθώντας να βγάλετε όλη ή το μεγαλύτερο μέρος της ύλης; Ή φτάνετε τελευταία στιγμή να παλεύετε να ολοκληρώσετε μία εργασία, αναλογιζόμενοι τι καλά που θα ήταν να είχατε μερικές μέρες ακόμα; Για να μην φτάνετε σε υπερβολικά επίπεδα άγχους ή/ και να καταλήξετε ασυνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις η λύση είναι απλή: οργανώστε καλύτερα το χρόνο σας!Όσο δύσκολο και να ακούγεται αυτό, υπάρχουν κάποιες βασικές κινήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε το χρόνο σύμμαχό σας και να ολοκληρώνετε τις υποχρεώσεις σας απέναντι στη Σχολή εντός των προθεσμιών που σας έχουν δοθεί.

Αρχικά, αναλογιστείτε αν κατά το διάβασμα σας, ειδικότερα σε πιο απαιτητικές περιόδους, όπως οι εξετάσεις ή η παράδοση μίας εργασίας, ακολουθείτε κάποιο χρονοδιάγραμμα ή κινείστε περισσότερο στην τύχη. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ή αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο οργανώνετε το διάβασμά σας; Καταγράφετε τις υποχρεώσεις σας σε λίστα για να ξέρετε κάθε μέρα τι ύλη πρέπει να βγάλετε;

Βάζοντας ένα πρόγραμμα ή αναπροσαρμόζοντας το υπάρχον πιο λειτουργικά, θα οδηγηθείτε σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, μειώνοντας το άγχος και, συχνά, και τον κόπο σας. Έρευνες λένε ότι οι καταλληλότερες ώρες για την εκπόνηση του χρονοδιαγράμματος σας είναι είτε το βράδυ της προηγούμενης είτε το πρωί της ίδιας μέρας, πριν αρχίσετε τις διάφορες δραστηριότητες σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε ξεκάθαρη εικόνα της ύλης που θα πρέπει να βγάλετε μέσα στην ημέρα και θα οργανώσετε το διάβασμά σας πιο αποτελεσματικά.

Κατά την εκπόνηση της λίστας σας, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τόσο τις πιο άμεσες υποχρεώσεις σας όσο και αυτές που έχετε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, έχοντας πάντα στο μυαλό σας τις προθεσμίες που σας έχουν δοθεί και επιδιώξτε μία ρεαλιστική στοχοθέτηση. Αξιολογήστε τις προτεραιότητες σας, επιμερίστε τους μεγαλύτερους στόχους σε μικρότερους και διαχωρίστε τις υποχρεώσεις σας ανάλογα με την προθεσμία και με τη σπουδαιότητα τους. Αποφύγετε τους ασαφείς ή συγκεχυμένους στόχους και την αναβολή εργασιών που μπορεί να σας προκαλούν μικρότερη κινητοποίηση ή ενδιαφέρον.

Να διατηρείτε σε εμφανές σημείο του γραφείου σας την καθημερινή σας λίστα με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μέσα στην ημέρα και με τον απαιτούμενο χρόνο ολοκλήρωσης. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην χάνεστε και να μη ξεφεύγετε από το πρόγραμμά σας. Διατηρείστε τακτοποιημένο το γραφείο σας: η ακαταστασία αποσπά την προσοχή σας, αυξάνει το άγχος και σας κάνει να σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο ψάχνοντας το απαραίτητο υλικό για να συνεχίσετε τις υποχρεώσεις σας.

Εντοπίστε ποιες ώρες είστε πιο παραγωγικοί και βασιστείτε στους προσωπικούς σας ρυθμούς διαβάσματος. Συνυπολογίστε τυχόν απρόοπτα καθώς και την πιθανότητα να μην έχετε κάποια μέρα την απόδοση που θα θέλατε ή έχετε υπολογίσει. Επιπλέον, μη διστάσετε να αναπροσαρμόσετε το πρόγραμμα που έχετε βάλει αν βλέπετε ότι χρειάζεται βελτίωση.

Μην παραλείπετε, κατά τη διάρκεια της εργασίας σας, να κάνετε μικρά διαλείμματα. Θα ξεκουράσουν το μυαλό σας και θα σας βοηθήσουν να συνεχίσετε με μεγαλύτερη ενέργεια. Φροντίστε να κρατήσετε αυστηρά τους χρόνους των διαλειμμάτων και μην σπαταλάτε άσκοπα το χρόνο σας σε συνήθειες που σας «τρώνε» πολύτιμες ώρες διαβάσματος, όπως η τηλεόραση, το διαδίκτυο, τα social media, τα τηλεφωνήματα.

Τέλος, όταν ξεκινήσετε μία δραστηριότητα, όπως η μελέτη ενός κεφαλαίου της ύλης, προσπαθήστε να την ολοκληρώστε χωρίς πολλές διακοπές και χωρίς να σκέφτεστε ποια ή ποιες δραστηριότητες πρέπει να υλοποιηθούν στη συνέχεια. Κρατώντας λίστα με όσα πρέπει να γίνουν, αποκτάτε μία πιο σαφή εικόνα σχετικά με πώς να διαχειριστείτε αποτελεσματικότερα το διάβασμα σας.

Κλείνοντας, να έχετε στο μυαλό σας ότι αυτό που μπορείτε να βελτιώσετε είναι η σχέση σας με το χρόνο, που αποτελεί κατά βάση θέμα προσωπικής συνήθειας, και όχι ο ίδιος ο χρόνος. Η αποτελεσματική οργάνωση του χρόνου σας είναι ικανότητα την οποία μπορείτε να καλλιεργήσετε με τον καιρό και η οποία μπορεί να σας βοηθήσει αφενός να είστε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας και αφετέρου να εξοικονομήσετε χρόνο για σας και να μειώσετε το άγχος σας.

Ναταλία Κακούρου