Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι η πνευματική καλλιέργεια των γονέων συνδέεται με την ανατροφή που δίνουν στα παιδιά τους. Τα μεγαλύτερα ποσοστά κακοποίησης παρατηρούνται σε σπίτια με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Όμως όταν μιλάμε για πνευματική καλλιέργεια δεν αναφερόμαστε μόνο στα πτυχία και τη μόρφωση του γονέα…

Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να συνεχίσει να καλλιεργεί το πνεύμα του και να μαθαίνει ακόμη και εάν η εκπαίδευση του είναι μόνο η “βασική”.

Η πνευματική καλλιέργεια είναι η απόφαση του ανθρώπου να διατηρήσει τη φυσική του περιέργεια για μάθηση. Το παιδί από την μικρή ηλικία έχει έμφυτη αυτή την περιέργεια, αλλά μεγαλώνοντας ο κάθε άνθρωπος αφήνει στην άκρη αυτή τη φυσική περιέργεια για μάθηση και αφοσιώνεται στην τελειοποίηση των ήδη αποκληθέντων δεξιοτήτων του. Εάν νιώθετε ότι δεν ανήκετε σε αυτή τη κατηγορία και κάθε φορά που διαβάζετε κάτι που δεν γνωρίζατε, τα μάτια σας λάμπουν από χαρά….τότε συνεχίστε να τρέφετε αυτή τη φλόγα! 

Τα παιδιά σας θα ωφεληθούν και θα μοιραστείτε παρέα τη χαρά της μάθησης. Επιπλέον, η ανατροφή που θα τους δώσετε θα βασίζετε στη σύγχρονη έρευνα και στις σύγχρονες πρακτικές και όχι σε κάποια μασημένη τροφή που πήρατε από τη μητέρα σας ή τη γιαγιά σας…

Παρακολουθήστε σεμινάρια και ομιλίες: είναι ο πιο εύκολα προσβάσιμος τρόπος να συνεχίσετε την καλλιέργεια και την επιμόρφωσή σας. Μην σταματάτε να ψάχνετε, πολλοί δήμοι οργανώνουν ομιλίες και ημερίδες και πολλές επιστημονικές διαλέξεις έχουν πρόσβαση και σε άτομα εκτός των αντίστοιχων επαγγελμάτων. Επίσης, διαβάστε βιβλία! Το διαδίκτυο έχει μια πληθώρα δωρεάν ηλεκτρονικών βιβλίων και τα βιβλιοπωλεία πλέον έχουν πολλές προσφορές!

Μην επαναπαύεστε ποτέ ότι τα γνωρίζετε όλα!

Αυτή είναι η αρχή της αστάθειας κι όπως έλεγε και ο σοφιστής Σωκράτης: «’Ενα πράγμα γνωρίζω…ότι δεν γνωρίζω τίποτα».

 

Πηγή: mothersblog.gr