Ενισχύετε την αυτοπεποίθηση σας                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι μια εξαιρετικά ωφέλιμη εμπειρία, διότι μας επιβραβεύει και ανεβάζει την αυτοπεποίθησή μας σε υψηλά επίπεδα. Καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε τους φόβους και τις αμφιβολίες μας, να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας, να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και να ταξιδέψουμε σε μέρη που δεν είχαμε επισκεφτεί ποτέ. Επιπλέον, τα θετικά σχόλια από τους ντόπιους και η ενθάρρυνσή τους είναι πάντα ένα σημαντικό κίνητρο.       

  Βελτιώνετε την αποφασιστικότητά σας 

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Chicago ανακάλυψε ότι όταν οι άνθρωποι μιλούν ξένες γλώσσες, αυτό τους βοηθά να μειώσουν την τάση αποστροφής απώλειας, δηλαδή δε θα δυσκολεύονται πια να λάβουν επιτόπου-αποφάσεις για το μέλλον. Οι δίγλωσσοι, μάλιστα, διαθέτουν περισσότερη αυτοπεποίθηση για τις επιλογές τους, αφού τις σκεφτούν στη δεύτερη γλώσσα και ελέγξουν ότι οι αρχικές τους σκέψεις είναι σωστές. Αυτό σημαίνει ότι αν μάθετε μια ξένη γλώσσα, θα μπορείτε να λαμβάνετε σοφότερες οικονομικές αποφάσεις, για παράδειγμα.

Βελτιώνετε τις δυνατότητες του μυαλού

Η ψυχολόγος, Ellen Bialystok, στο Πανεπιστήμιο του York στο Τορόντο, βρήκε ότι οι μαθητές που διδάσκονται ξένες γλώσσες, τείνουν να έχουν υψηλότερες βαθμολογίες στις εξετάσεις απ’ ότι οι μαθητές που δε γνωρίζουν ξένες γλώσσες, ειδικά στα μαθηματικά, την ανάγνωση και το λεξιλόγιο. Επιπρόσθετα, μια μελέτη που συντέθηκε ταυτόχρονα από ερευνητές του Πανεπιστημίου College London έδειξε ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών διαφοροποιεί τον εγκέφαλο, και ιδιαίτερα την περιοχή που επεξεργάζεται τις πληροφορίες, όπως η άσκηση χτίζει τους μύες.

Μεταμορφώνετε εντελώς τα ταξίδια σας

Ακόμα και οι λίγες ξένες φράσεις που θα μάθετε, θα βελτιώσουν τόσο πολύ τα ταξίδια σας, που όχι μόνο τα χαμόγελα των ντόπιων θα σας προτρέπουν για μια βραδινή έξοδο, αλλά θα σας φέρουν και ευκαιρίες που δε θα περιμένετε ποτέ. Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι θα εμπλουτίσει τη ζωή σας πιο βαθιά κατανόηση του πολιτισμού και της ιστορίας των ανθρώπων που θα γνωρίζετε.

Βελτιώνετε τις ευκαιρίες εργασίας.

Ζούμε σε μια όλο και πιο έντονα παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όπου οι επιχειρήσεις επεκτείνονται διαρκώς και εξυπηρετούν πελάτες σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα σε υποψηφίους με τις ίδιες δυνατότητες και σπουδές, περισσότερες πιθανότητες να προσληφθεί στη θέση εργασίας είναι ο γνώστης ξένων γλωσσών. To περιοδικό The Economist, επιπλέον, τονίζει ότι, σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, ο μισός πληθυσμός της Γης θα μιλάει αγγλικά μέχρι το 2050. «Αυτό, ωστόσο, σημαίνει ότι δισεκατομμύρια ανθρώπων δε θα μιλούν αγγλικά και δισεκατομμύρια που παραμένουν χαρούμενα (και πολύ πρόθυμα να ξοδέψουν χρήματα) στη δική τους γλώσσα», καταλήγει το άρθρο. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η γνώση μια ξένης γλώσσας επιφέρει οικονομικά οφέλη. Ακόμα και αύξηση του μισθού κατά 2% ετησίως! Μπορείτε να σπουδάσετε  ή να μένετε στο εξωτερικό .Αν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε αλλαγή και αναζητάτε τον ενθουσιασμό και την περιπέτεια στη ζωή σας, η ξένη γλώσσα μπορεί να είναι η πόρτα που πρέπει να ανοίξετε. Για οτιδήποτε κι αν ενδιαφέρεστε, αν γνωρίζετε μια δεύτερη γλώσσα, ξαφνικά ο κόσμος θα συρρικνωθεί και θα σας φέρει ευκαιρίες ζωής!

Διευρύνετε τους πνευματικούς ορίζοντές σας

Όπως έγραψε η Karen Risager στο βιβλίο της “Language and Culture: Global Flows and Local Complexity”, τα τελευταία χρόνια «έχει εντατικοποιηθεί η έρευνα στο πώς εκφράζονται οι διαφορές στην κουλτούρα και πώς δημιουργούνται μέσω πολλών διαφορετικών μορφών γλωσσικής πρακτικής και συνομιλίας, πώς περιλαμβάνονται διαφορετικά νοητικά συστήματα και παγκόσμιες αντιλήψεις στο σημαντικό και πραγματολογικό σύστημα της ποικιλίας ξένων γλωσσών και πώς η ανάπτυξη της γλώσσας και η κοινωνικοποίηση συμβάλλουν στην ανάπτυξη των πολιτιστικών ταυτοτήτων και στις κουλτούρες όλου του κόσμου». Να μαθαίνετε μια ξένη γλώσσα και σας απορροφά τελείως μια νέα κουλτούρα και παγκόσμια αντίληψη είναι ένας σίγουρος τρόπος να ανοίξει το μυαλό σας και να γίνετε ένα σκεπτόμενο άτομο. Ανεκτίμητο. Όταν κατανοήσουμε ότι έχουμε διαφορετική κουλτούρα με άλλους λαούς και αναγνωρίσουμε την πολιτισμική βάση της δικής μας συμπεριφοράς, τότε θα εκτιμήσουμε καλύτερα τους άλλους. Να βλέπετε τον κόσμο από διαφορετική οπτική και να καταλαβαίνετε από πού προέρχεστε εσεις και όλοι οι άλλοι λαοί είναι μια καταπληκτική εμπειρία.

Γνωρίζετε έναν καινούριο πολιτισμό

Μουσική, ταινίες, φαγητό, λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, τέχνες και μια ατέλειωτη λίστα από υπέροχα πράγματα που ο πολιτισμός φέρνει στη ζωή μας. Θα έχετε ακούσει ότι η γλώσσα και ο πολιτισμός είναι δύο όψεις του ίδιου κέρματος. Φυσικά, μπορείτε να δεις μια ταινία και να την κατανοήσετε, αλλά δε θα τη νιώσετε ολοκληρωτικά αν δεν εμπλακείτε. Εδώ έρχεται η γλώσσα.

Γνωρίζετε νέους ανθρώπους και δημιουργείτε σχέσεις ζωής

Ίσως το πιο σημαντικό είναι αυτό: να γνωρίζετε νέους, ενδιαφέροντες ανθρώπους και να αναπτύσσετε φιλίες ζωής, και όχι μόνο. Αν θέλετε να επισπεύσετε κάτι που αξίζει πραγματικά, τότε ήρθε η ώρα να μάθετε μια ξένη γλώσσα. Εξάλλου, μην ξεχνάτε: η γλώσσα είναι διασκεδαστική!

Πηγή :frapress.gr