Το να είστε γονείς στη σύγχρονη εποχή σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζετε και τη δυσκολία της απόφασης σχετικά με το ρόλο που θα επιτρέψετε να παίξει η τεχνολογία, αλλά και τα social media (Facebook, instagram) στη ζωή των παιδιών σας. 

Σήμερα, τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία κατακλύζονται από iPods, βιντεοπαιχνίδια και αμέτρητες συσκευές πρόσβασης στο ίντερνετ, και ενώ είναι σχετικά εφικτό να έχετε τον έλεγχο της ασφαλούς χρήσης στο σπίτι, δεν ισχύει το ίδιο έξω από αυτό. Κι εδώ ακριβώς έρχεται το Facebook.      

Από τη στιγμή που τα παιδιά πλησιάζουν την ηλικία της εισαγωγής τους στο Γυμνάσιο, ο αγώνας για την απόκτηση ή μη κινητού τηλεφώνου γίνεται ιδιαίτερα σκληρός – και στις μέρες μας συνήθως τα παιδιά είναι οι νικητές. Ωστόσο, η «μάχη» του Facebook είναι ακόμη πιο σκληρή. Από την άλλη, υποτίθεται ότι ο ισχύων κανόνας για να αποκτήσει κανείς λογαριασμό είναι να ξεπερνά την ηλικία των 13 τουλάχιστον ετών. Αυτό, βέβαια, μόνο στην περίπτωση που όντως θα δηλωθεί η ηλικία. Πράγμα που, από ό,τι φαίνεται, δεν εμποδίζει τελικά τα παιδιά από το να το κάνουν – είτε έχουν τη συγκατάθεση των γονιών τους είτε όχι.    

Είναι πολλοί οι γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να αποκτήσουν λογαριασμό στο Facebook, απλά και μόνο επειδή θεωρούν πως αυτός είναι η πιο ενδεδειγμένη και ασφαλής διαδικασία να το κάνουν υπό την προστασία τους, ώστε να τους διδάξουν οι ίδιοι ποιος είναι ο σωστός τρόπος -και αντίστοιχα, ο λάθος- να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το βλέπουν ως μια ευκαιρία, προκειμένου να αποφύγουν την ενδεχόμενη «αυτόνομη» μύηση του παιδιού τους αργότερα. Άλλοι πάλι γονείς το επιτρέπουν γνωρίζοντας μόνο εκείνοι τον κωδικό πρόσβασης, προσπαθώντας να αναπτύξουν μια σχέση φιλίας με τα παιδιά τους, που ελπίζουν ότι θα διαρκέσει και στην εφηβική τους ηλικία.  

Αν, λοιπόν, προσπαθείτε να πάρετε μια απόφαση για το τι είναι σωστό για το δικό σας παιδί, σας παραθέτουμε μια σειρά από τα υπέρ και τα κατά της «πρόωρης» απόκτησης λογαριασμού στο Facebook: 

Τα υπέρ

·        Κοινωνικές δεξιότητες

Το Facebook επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύσσουν τις σχέσεις τους με τους υπάρχοντες φίλους τους και να αποκτούν καινούργιους. Όταν γίνεται σωστή χρήση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού και να το κάνουν να μη νιώθει απομονωμένο.

·        Εξωτερίκευση-εξωστρέφεια

 

Το προφίλ στο Facebook επιτρέπει στο παιδί να έχει μια δική του, ατομική σελίδα, όπου έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται και να μιλάει για τα ενδιαφέροντά του. Επιπλέον, μπορεί να συμμετέχει σε αντίστοιχες ομάδες και να γίνεται μέλος σε σελίδες που του αρέσουν, καθώς και να μαθαίνει για τα χόμπι και τις δραστηριότητες των συνομιλήκων του.

·        Ψηφιακή επάρκεια

Το να διαχειρίζεται το παιδί τη σελίδα του στο Facebook το βοηθά να μάθει πώς να γράφει τα σχόλιά του και να κοινοποιεί τις φωτογραφίες που του αρέσουν, αλλά και το πώς να σερφάρει στο διαδίκτυο. Το να έχει βασικές ψηφιακές γνώσεις από μικρή ηλικία θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνο καθώς θα μεγαλώνει.

·        Μορφωτική εξέλιξη

Η πλειοψηφία των παιδιών και των εφήβων χρησιμοποιεί τα social media για να ανταλλάσσει πληροφορίες και ιδέες για τις εργασίες του σχολείου. Το να μοιράζονται γνώσεις για τα σχολικά μαθήματα είναι ένας σπουδαίος λόγος για να έχουν πρόσβαση στο Facebook. 

Τα κατά

·        Τα παιδιά μπορεί να γίνουν προσβλητικά

Όσο κι αν καταφέρετε να διδάξετε στο παιδί σας να συμπεριφέρεται κόσμια στο διαδίκτυο, με σεβασμό για τον εαυτό του και για τους άλλους, δεν είναι στο χέρι σας η συμπεριφορά των άλλων παιδιών, που ενδέχεται να ποστάρουν χυδαία ή απρεπή σχόλια στον τοίχο του δικού σας παιδιού.

·        Ο λογαριασμός στο Facebook αποτελεί την πόρτα για όλο τον κόσμο του ίντερνετ

Είναι αδύνατον να απομονώσετε τη σελίδα του Facebook από το υπόλοιπο διαδίκτυο – λινκς και εφαρμογές είναι παντού. Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας είναι πολύ μικρό για να εξερευνήσει τον κόσμο του ίντερνετ ή δεν του έχετε ακόμα τόση εμπιστοσύνη για να βρίσκεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τότε ένας λογαριασμός στο Facebook είναι μάλλον κακή ιδέα.

·        Προσοχή στους φίλους των φίλων του

Πολύ συχνά το πρόβλημα δημιουργείται όχι με τους φίλους του παιδιού σας, αλλά με τους φίλους των φίλων του. Όταν το παιδί σας αποδέχεται ένα αίτημα φιλίας από κάποιον, σιγουρευτείτε ότι έχετε τσεκάρει το προφίλ του και τη λίστα των φίλων του (αν είστε «φίλοι» με το παιδί σας, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και με τους δικούς σας φίλους, επίσης!).

Όποια, λοιπόν, κι αν θα είναι τελικά η απόφασή σας σχετικά με το αν θα επιτρέψετε στο παιδί σας να έχει λογαριασμό στο Facebook ή όχι, προσπαθήστε να την πάρετε από κοινού μαζί του. Αν καταλήξετε ότι δεν έχει έρθει ακόμα η κατάλληλη ώρα, τότε συμφωνήστε ότι θα ξανασυζητήσετε το θέμα μετά από κάποιο εύλογο διάστημα. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε είναι να καταφύγει το παιδί σας στο σπίτι κάποιου φίλου του και να το κάνουν μόνα τους, κρυφά από εσάς! Δεν συμφωνείτε;

Από: Ζαχαρία Πηνελόπη