Την περίοδο της εφηβείας συμβαίνουν πολλές αλλαγές στη ζωή του ατόμου. Αλλάζει ο τρόπος που το βλέπουν οι άλλοι αλλά και ο τρόπος που βλέπει το ίδιο τον εαυτό του. Αλλάζει το σώμα του, οι ανησυχίες του, οι επιθυμίες του και ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο. Το άτομο στην εφηβεία βρίσκεται ανάμεσα στον κόσμο των ενηλίκων και τον κόσμο των παιδιών. Απ’ όλες αυτές τις αλλαγές όμως, οι αλλαγές στο σώμα του ατόμου και η ενασχόληση με την εμφάνισή του είναι πιο προφανή και επιδραστικά στο περιβάλλον του εφήβου.

Από εκεί λοιπόν που η εμφάνιση απασχολεί το παιδί από λίγο έως καθόλου, αρχίζει και γίνεται η νούμερο ένα ανησυχία του. Το πιο συχνό ερώτημα που το απασχολεί είναι “πώς φαίνομαι” και μπορεί να πάρει διαστάσεις εμμονής που -τις περισσότερες φορές- θα επιλυθεί εξελικτικά. Εδώ βέβαια παίζουν σημαντικότατο ρόλο τα πρότυπα που προβάλλονται κάθε εποχή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δυστυχώς η εξιδανίκευση αυτών μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες συνέπειες για τη ζωή των εφήβων.

Είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν κατανόηση για όλες αυτές τις αλλαγές στη ζωή των παιδιών τους και να χειρίζονται την κατάσταση με διακριτικότητα και ευελιξία.

  • Αρχικά, η ανάγκη του εφήβου για προσωπικό χώρο και απομόνωση είναι αυξημένη και οι γονείς καλό είναι να το γνωρίζουν και να το σέβονται.
  • Ο έφηβος μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο από πριν για να ετοιμαστεί για κάποια κοινωνική έξοδο.
  • Και οι συνομήλικοι του εφήβου ασχολούνται πολύ με την εμφάνιση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πλέον ένας κοινωνικός έλεγχος αφού τα παιδιά χλευάζουν ή θαυμάζουν οτιδήποτε απορρίπτουν ή εγκρίνουν όσον αφορά την εμφάνιση των φίλων τους.
  • Τα άτομα ασχολούνται πλεόν (πλέον) περισσότερο με άτομα του αντίθετου φύλου, σε αντίθεση με την παιδική ηλικία, όπου τα παιδιά παίζουν κατά κανόνα με άτομα του ίδιου φύλου.
  • Τα κορίτσια ασχολούνται περισσότερο με τη θηλυκότητά τους και τ’ αγόρια με την αρρενωπότητά τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους εφήβους σε υπερβολές, όπως το προκλητικό ντύσιμο ή την προκλητική συμπεριφορά.
  • Η εμφάνιση του εφήβου έχει πολλές προεκτάσεις στη ζωή του. Επηρεάζει τη σχέση του με το άλλο φύλο, την κοινωνική αποδοχή, την αυτοεκτίμησή του περισσότερο απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία.

Ίσως το σημαντικότερο που μπορούν να κάνουν οι γονείς των εφήβων είναι να τους βοηθήσουν να μην ταυτίζουν την εμφάνιση με την προσωπική τους αξία. Ας μην ξεχνάμε ότι οι έφηβοι σε αυτή τη φάση της ζωής τους προσπαθούν ουσιαστικά να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία και αυτό από μόνο του αποτελεί πρόκληση για τους ίδιους. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν οι γονείς τους να τους υπενθυμίζουν τη μοναδικότητά τους και να τους ρίχνουν πού και πού ματιές θαυμασμού!

 

Πηγή: efiveia.gr