Είναι γεγονός πως αρκετοί άνθρωποι έχουν συνδυάσει την περίοδο του θέρους και κυρίως την περίοδο των διακοπών τους με την ανάγνωση βιβλίων της αρεσκείας τους. Από τα μακρινά ταξίδια με το τρένο μέχρι τις ξαπλώστρες στην παραλία, θα συναντήσει κανείς ανθρώπους που διαβάζουν απολαμβάνοντας τις ημέρες που τους δίνεται η δυνατότητα να ξεφύγουν από την καθημερινότητα.

Το βιβλίο έχει τη μοναδική ικανότητα να κάνει τον άνθρωπο να ονειρεύεται έχοντας τα μάτια του ανοιχτά! Αφαιρεί, έστω και προσωρινά, προβλήματα και υποχρεώσεις από το μυαλό του και τον οδηγεί σε ένα περιβάλλον σχεδόν κινηματογραφικό όπου σελίδα τη σελίδα χάνεται κι ενσωματώνεται ταυτόχρονα σε ένα κόσμο διαφορετικό. Κάνει όμως και κάτι ίσως ακόμα σημαντικότερο. Αφήνει τον άνθρωπο να νιώσει τα ίδια του τα συναισθήματα, αυτά που η καθημερινότητα τον αναγκάζει να κρύψει στο πίσω μέρος του μυαλού του προκειμένου -κάθιδρος και λαχανιασμένος- να μπορέσει να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις του, εργασιακές, οικονομικές, οικογενειακές κλπ.
 

Η ανάγνωση είναι στην πραγματικότητα μια συνομιλία τόσο με τους πρωταγωνιστές της κάθε ιστορίας όσο και με τον ίδιο το συγγραφέα. Κατά την περίοδο των διακοπών, ο διάλογος αυτός μπορεί να φτάσει πιο βαθιά στο λογισμό του αναγνώστη καθώς ο τελευταίος είναι απερίσπαστος κι έχει τη διάθεση, αλλά κυρίως το χρόνο για να εμβαθύνει στα νοήματα που κρύβουν οι λέξεις. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τους νεαρούς αναγνώστες, τα παιδιά που, έχοντας τελειώσει τις σχολικές υποχρεώσεις τους, μελετούν το παραμύθι χωρίς άγχος και τελικά η ιστορία -που σε κάθε περίπτωση είναι μη πραγματική και κινείται στο χώρο του φανταστικού- μετουσιώνεται και γίνεται εργαλείο διδαχής, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει πως τα παιδιά διδάσκονται με τη στενή οπτική της διδασκαλίας που παρέχει το σχολείο. Γι’ αυτό άλλωστε το να «κρυφτεί» η διδαχή πίσω από λέξεις και εικόνες είναι και η μεγαλύτερη τέχνη στη δημιουργία κάθε παραμυθιού για παιδιά και ο παράγοντας εκείνος που συντελεί καθοριστικά στην επιτυχία του ή όχι.

Η επιλογή του σωστού παραμυθιού από το γονέα, αποτελεί και τον καθοριστικότερο παράγοντα που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του παιδιού και θα το κάνει να προτιμήσει το διάβασμα από το τάμπλετ! Γι’ αυτό ίσως, η γνώμη των ανθρώπων εκείνων που γνωρίζουν το αντικείμενο αυτό μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη για τους γονείς.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πριν καν σκεφτούν τον προορισμό των διακοπών τους, επισκέπτονται το βιβλιοπωλείο τους για να προμηθευτούν τα βιβλία που θα πάρουν μαζί τους στις διακοπές. Αυτό ακριβώς το σημείο είναι που αποτελεί για συγγραφείς κι εκδότες το δυνατότερο εργαλείο ώστε αν το εκμεταλλευτούν σωστά θα μπορέσουν να καταφέρουν τους ανθρώπους αυτούς να γίνουν τακτικοί θαμώνες των βιβλιοπωλείων και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου! Το βιβλίο άλλωστε δεν είναι εποχιακό είδος, ζει και υπάρχει από τα πρωτοβρόχια μέχρι τα μελτέμια του Αυγούστου ανελλιπώς κι αυτό θα πρέπει με κάθε τρόπο να γίνει κτήμα αλλά και πεποίθηση στην κοινωνία. 

 

Πηγή:huffingtonpost.gr