Ο Ιούλιος Βερν είναι πρωτοπόρος και ο Μενέλαος Λουντέμης είναι για πολλούς αριστουργηματικός, όμως τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται ένα ανάγνωσμα -πώς να το πούμε;- κάπως πιο «εμπορικό», για να «κολλήσουν» πραγματικά. Το πρώτο βήμα για να φτιάξεις έναν βιβλιοφάγο είναι να τον πείσεις ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι εμπειρία αντίστοιχη (σε ένταση, ενδιαφέρον, εγρήγορση) μ’ αυτή του κινηματογράφου. Αφού κερδίσετε την εφήμερη αγάπη του, μπορείτε σταδιακά να επισημοποιήσετε τη σχέση του με τα βιβλία περνώντας στο επόμενο… βιβλιοφαγικό στάδιο.

Για να κάνετε λοιπόν το παιδί να αγαπήσει το διάβασμα, ξεκινήστε από βιβλία «εύκολα» αλλά αξιόλογα όπως τα παρακάτω, που υπόσχονται να κάνουν κάθε μικρό αναγνώστη, να μην μπορεί να τα αφήσει από τα χέρια του.

«Χάρι Πόττερ» -Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Η βρετανίδα συγγραφέας έκανε ένα τεράστιο δώρο στα απανταχού πιτσιρίκια, γράφοντας μια σειρά επτά μυθιστορημάτων φαντασίας με κεντρικό ήρωα έναν δραστήριο, έξυπνο και ασυμβίβαστο μύωπα μάγο -τον χιλιοτραγουδισμένο Χάρι Πότερ. Δεκάδες συμπαθητικοί, αστείοι και αξιομνημόνευτοι δευτερεύοντες χαρακτήρες πλαισιώνουν τον κεντρικό ήρωα και ο μαγικός κόσμος -που δεν υπολείπεται σε τίποτα από τον ρεαλισμό μη φανταστικών μυθιστορημάτων- είναι βέβαιο ότι θα κάνει τόσο το παιδί, όσο και κι εσάς να «κολλήσετε».

Θα βρείτε τα βιβλία της σειράς στις εκδόσεις Ψυχογιός. Ενώ από το τρίτο τεύχος και μετά η γραφή «σκοτεινιάζει» και απευθύνεται πλέον σε εφήβους, τα πρώτα δύο βιβλία είναι ό,τι πρέπει για παιδιά ηλικίας 11, 12 ετών.

«Ημερολόγιο ενός σπασίκλα» -Τζεφ Κίνι

Η εν λόγω σειρά βιβλίων (που περιλαμβάνει 10 μυθιστορήματα) είναι για χρόνια καρφωμένη στις λίστες με τα ευπώλητα βιβλία σε κάθε γωνιά του κόσμου. «Μια μέρα θα γίνω διάσημος, αλλά για την ώρα είμαι ακόμη στο γυμνάσιο μαζί με ένα μάτσο βλαμμένους.», γράφει στο ημερολόγιό του ο μικρός Γκρεγκ Χέφλι και κάνει χιλιάδες μικρούς αναγνώστες ανά τον κόσμο να ταυτίζονται και να γελούν με την ψυχή τους. Γραμμένο απλά, χωρίς αριστουργηματικά λογοτεχνικά στοιχεία, αλλά με χιούμορ και ρεαλισμό, το «Ημερολόγιο ενός σπασίκλα» είναι μια εξαιρετική επιλογή για να συστήσετε το παιδί στη λογοτεχνία. 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 9 έως 11 ετών.

«Η τελευταία μαύρη γάτα» -Ευγένιος Τριβιζάς

Μόνο αν κάποιος μας απειλούσε με ένα πιστόλι στον κρόταφο δεν θα συμπεριλαμβάναμε ένα (τουλάχιστον) έργο του παραμυθά των παραμυθάδων, Ευγένιου Τριβιζά. Το βιβλίο του «Η τελευταία μαύρη γάτα», έχει όλα τα χαρακτηριστικά κάθε έργου του: είναι πλήρες φαντασίας, χιούμορ, περιπετειών και συγκίνησης. Πρόκειται για την ιστορία μιας μαύρης γάτας, που είναι ο μοναδικός επιζήσας της μανίας των δεισιδαιμόνων κατοίκων ενός μακρινού νησιού να εξολοθρεύσουν κάθε μαύρη γάτα που κυκλοφορεί στον τόπο τους. Το πρώτο μυθιστόρημα του Τριβιζά, καταγγέλλει τον ρατσισμό και την προκατάληψη και, σίγουρα, είναι ένα από τα βιβλία που αξίζει να διαβάσουν και οι γονείς!

Θα το βρείτε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το μυθιστόρημα μπορεί να διαβαστεί από παιδιά ηλικίας 11 ετών.

«Μια υπόθεση για τον Ντεντέκτιβ Κλουζ» -Γίργκεν Μπανσέρους

O Γερμανός συγγραφέας, τα τελευταία 20 χρόνια γράφει ασταμάτητα για τις περιπέτειες του μικρού ντεντέκτιβ Κλουζ. Η σειρά είναι εξαιρετικά επιτυχημένη σε πολλές χώρες και έχει κάνει πολλά πιτσιρίκια να ξαγρυπνήσουν καταβροχθίζοντας ακόμη μερικές σελίδες. Ο μικρός Κλουζ -«ο μεγαλύτερος μικρός ντεντέκτιβ του κόσμου»- λατρεύει την δουλειά και είναι άριστος επαγγελματίας. Πληρώνεται σε τσίχλες, δεν το βάζει εύκολα κάτω και -χωρίς αυτό να απασχολεί την ροή των ιστοριών- ζει μόνο με τη μαμά του. Αξίζει να δώσετε μια ευκαιρία στο πιο δημοφιλές παιδικό αστυνομικό βιβλίο του κόσμου. 

Μπορεί να διαβαστεί από παιδιά ηλικίας 9 ετών .

«Ιστορία χωρίς τέλος» -Μίχαελ Έντε

Συνήθως, αναφορά στον Μίχαελ Έντε γίνεται μέσω του τρυφερού, διδακτικού και γεμάτου φαντασία βιβλίου του «Μόμο». Ωστόσο η «Μόμο», αν και (για πολλούς) αριστουργηματική, χρειάζεται να διαβαστεί από ένα πιο ώριμο, βιβλιοφαγικό μάτι. Αντίθετα το μυθιστόρημα φαντασίας «Ιστορία χωρίς τέλος» έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το παιδί. Για να πειστείτε, αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο είναι γραμμένο με δύο διαφορετικά χρώματα και ότι ο κεντρικός ήρωάς του, διαβάζει ένα παράξενο βιβλίο που τον κάνει ταυτόχρονα αναγνώστη και ήρωα της ιστορίας. 

Το μυθιστόρημα απευθύνεται σε αναγνώστες ηλικίας από 14 ετών και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

«Το καπλάνι της βιτρίνας» -Άλκη Ζέη

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών Άλκη Ζέη είναι ίσως η πιο αγαπημένη Ελληνίδα συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Η ιστορία που διηγείται στο «Καπλάνι της βιτρίνας» εξελίσσεται σε ένα νησί του Αιγαίου τη μακρινή δεκαετία του ’30 με πρωταγωνίστριες δύο μικρές αδερφές, τη Μέλια και τη Μυρτώ. Μια καλοκαιρινή μέρα ένα συμβάν θα συνταράξει τα κορίτσια και την παρέα τους και η ιστορία, γραμμένη με γλαφυρότητα, χιούμορ και πολλή ευαισθησία εγγυάται ότι θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των νεαρών αναγνωστών.